Kwartaalwinst Akzo Nobel daalt licht

AMSTERDAM, 7 AUG. Chemie- en farmaconcern Akzo Nobel heeft in het tweede kwartaal van dit jaar zijn netto winst met 4 procent zien dalen van 384 miljoen naar 367 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat daalde met 3 procent tot 545 miljoen. Vooral de vezeldivisie stond onder druk.

Dit heeft het concern vanmorgen bekendgemaakt. In de vezelsector werd het bedrijf volgens Akzo Nobels financiële man dr. S. Bergsma in het afgelopen kwartaal met name bij viscose textiel geconfronteerd met “een aanzienlijk verslechterde marktsituatie” die werd veroorzaakt door de zwakke textielmarkt, de modetrend en de toenemende concurrentie uit Oost-Europa. De hogere bijdrage van de lakkendivisie (Coatings) en de positieve valuta-omrekeningseffecten compenseerden de verslechtering bij vezel voor een deel.

Akzo Nobel handhaaft de verwachting dat de netto winst uit de gewone bedrijfsuitoefening over geheel 1996 nagenoeg gelijk zal zijn aan die over 1995. Die prognose is gebaseerd op een geleidelijk aantrekkende economie, vooral in Europa. Over het eerste halfjaar '96 komt de netto winst uit op 699 miljoen gulden tegenover 749 miljoen in de eerste zes maanden van vorig jaar. Dit komt neer op een daling van de nettowinst per aandeel van 10,54 tot 9,83 gulden.

Vanochtend werd de bescheiden winstdaling op de Amsterdamse effectenbeurs beloond met een hogere koers. Akzo Nobel steeg na de publicatie van de cijfers met 3,80 gulden op 192,50. Rond het middaguur daalde koers weer iets tot 191,20 gulden.

Akzo gaat vanwege de aanzienlijke lagere kosten in Oost-Europa spoed zetten achter de verplaatsing van een deel van vezelbedrijven uit Nederland en Duitsland naar Polen. Bij de vestiging in Ede echter dreigen 600 banen te verdwijnen, waarvan 300 via gedwongen ontslagen. De bonden zijn fel tegen de voorgenomen sanering en verhuizing.

In het tweede kwartaal noteerde vezel een mager bedrijfsresultaat van 15 miljoen tegenover 53 miljoen in dezelfde periode van 1995. Bijzonder slecht ging het bij de viscose-filamentgarens.

De medicijnentak zag het bedrijfsresultaat wel omhoog gaan (van 195 miljoen tot 200 miljoen gulden). Wel zorgde de discussie over mogelijke schadelijke bijwerkingen van de zogenoemde derde generatie anti-conceptiepil voor problemen. De verkoop van de Organon-pillen daalde daardoor met circa 10 procent (een kleine 200 miljoen). De terugval deed zich vooral voor in Engeland en Duitsland.

Organon heeft evenwel goede verwachtingen van twee nieuwe produkten, te weten Puregon, een nieuw biotechnologisch vruchtbaarheidshormoon en het anti-depressivum Remeron. De lancering van beide medicijnen is onlangs gestart. Het concern hoopt er over enkele jaren “enkele honderden miljoenen” omzet per jaar mee te halen.