Grote drukte bij thuiskomst van olympiërs

SCHIPHOL, 7 AUG. Onder grote belangstelling is de Nederlandse olympische ploeg gisteren teruggekeerd uit Atlanta. Enkele honderden familieleden en supporters stonden op luchthaven Schiphol te wachten op de aankomst van de succesvolle olympiërs.

De vluchtleiding van Schiphol had toestel KL 624, een reguliere lijnvlucht uit Atlanta, naar een afzonderlijke gate gedirigeerd, zodat de feestelijke aankomst geen problemen opleverde voor andere vluchten. Volgens een woordvoerder van Schiphol waren er evenmin problemen met de bagage van de sporters, hoewel de olympiërs allen hetzelfde type koffer en sporttas bij zich hadden. Daardoor duurde het uitzoeken bij de bagageband langer dan gewoonlijk.

De medaillewinnaars trokken de meeste aandacht. De oogst van vier gouden medailles, vijf zilveren en tien bronzen was de grootste sinds 1928, toen de Spelen in Amsterdam werden gehouden. Gouden medaillewinnaar Bart Brentjens was niet op Schiphol. Hij was vorige week, een dag na de moutainbikewedstrijd, al teruggekeerd in Nederland.

Roeiliefhebbers leken het best vertegenwoordigd op Schiphol. “Niels van Steenis. Wil je m'n afroeicoach worden?”, luidde een spandoek voor de roeier van de gouden Holland Acht. Van Steenis liet zich in de aankomsthal in de armen van zijn fans vallen. Een doedelzak speelde het Wilhelmus. Er waren bloemen, tranen, zoenen en veel gejuich. “Hi ha Holland Acht, Hi ha Holland Acht.”

De voorzitter van het ontvangstcomité voor zwemster Kirsten Vlieghuis had een touringcar klaarstaan om de tweevoudig bronzen medaillewinnares naar haar woonplaats Borne te rijden. “We zijn voorzien van levende muziek en een tap”, verklapte de supporter. “Kirsten drinkt niet zo veel, maar wij des te meer.”

Sportfysioloog Jos Geijsel, die betrokken was bij de voorbereiding op de Spelen van de hockeyers, de volleyballers, de roeiers en de judoka's, stond in een hoekje achteraf. “Ik ben een dag eerder uit Atlanta vertrokken”, zei hij. “En nu ben ik hier speciaal heengekomen om volleybalcoach Joop Alberda te feliciteren. De meest open coach die ik ken.” Geijsel was het meest verrast over de zilveren prestatie van de roeiers Pepijn Aardewijn en Maarten van der Linden. “Maar er had bij de roeiers meer ingezeten. Nog steeds wordt er in de Nederlandse topsport te hard getraind. Voldoende rust is heel belangrijk.” De grootste teleurstelling vond Geijsel het verlies van judoka Angelique Seriese, een van de favorieten voor goud van Atlanta.

Morgen worden de olympische medaillewinnaars op het Binnenhof in Den Haag gehuldigd door het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport en het NOC*NSF. De huldiging vindt plaats in de Ridderzaal en niet in de Rolzaal, zoals eerder was gepland. “Die ruimte is achteraf bezien te klein. Wij hadden niet op zoveel medailles gerekend”, zegt de organisatie.

Na de huldiging worden de succesvolle sporters en hun begeleiders op Huis ten Bosch ontvangen door koningin Beatrix. Aan het eind van de middag, vanaf 17.00 uur, vindt er een rijtoer in open paardentrams door Den Haag plaats. De organisatoren hopen dat “heel Nederland langs de route zal staan om de medaillewinnaars toe te juichen”. Inwoners, bedrijven en winkeliers in Den Haag en de randgemeenten worden opgeroepen uitgebreid te vlaggen en alles wat oranje is uit de kast te halen.

De route: Leidsestraatweg, Laan van Nieuw Oost-Indië, Theresiastraat, Prins Clauslaan, Bezuidenhoutseweg, Koningskade, Korte Voorhout, Lange Vijverberg, Kneuterdijk, Parkstraat, Alexanderstraat, Javastraat, Scheveningseweg, Carnegieplein.