Eerste keuze van studenten niet altijd gehonoreerd met toegewezen plaats; Studenten ruilen van studiestad

DEN HAAG, 7 AUG. De Informatie Beheer Groep (IB-Groep) in Groningen heeft tot dusverre 25 studenten kunnen helpen die in een andere stad willen studeren. De afgelopen weken hebben zich driehonderd eerstejaars aangemeld, die graag willen ruilen met een andere student die niet tevreden is met de toegewezen plaats.

De IB-Groep bemiddelt dit jaar voor het eerst bij het ruilen van plaatsen. Het gaat om studenten die zich hebben aangemeld voor een studie met een beperkte toelating. Ongeveer 13.000 van 90.000 aankomende studenten op hogescholen en universiteiten hebben deze zomer moeten loten, omdat bij de door hen opgegeven studie te weinig plaatsen beschikbaar waren.

Hoewel het Centraal Bureau Aanmelding en Plaatsing in Groningen rekening houdt met voorkeuren, kan niet iedere student terecht in de stad van zijn of haar eerste keuze. Volgens de oude regels was ruilen niet mogelijk, al poogde menig student het met adverteren.

De Haagse rechtbank stelde vorig jaar echter drie studenten in het gelijk die een driehoeksruil wilden plegen, maar daarvoor geen toestemming kregen. Minister Ritzen (Onderwijs) besloot in het voorjaar de bemiddeling in handen te geven van de IB-Groep. Hij wil voorkomen dat er een handel in bewijzen van toelating ontstaat.

Studenten die willen ruilen, moeten zich binnen twee weken na ontvangst van het bewijs van toelating melden bij de IB-Groep. De eerste bewijzen zijn op 17 juli de deur uitgegaan, aldus een woordvoerder van de IB-Groep. De woordvoerder: “Zodra bij ons een verzoek binnenkomt, kijken wij in ons bestand of ruiling mogelijk is. Tot eind september kan er geruild worden, maar veel meer dan die 25 zullen het er waarschijnlijk niet worden.”

Voor sommige steden is de belangstelling massaal. Zo willen veel studenten journalistiek en voorlichting naar Utrecht. Degenen die niet door bemiddeling van de IB-Groep aan hun eerste stad van voorkeur zijn geholpen, kunnen eventueel nog een beroep doen op de hardheidsclausule. Studenten moeten daarvoor zwaarwichtige redenen hebben, zoals een geloofsovertuiging die niet strookt met de identiteit van de universiteit of hogeschool waarvoor ze een bewijs van toelating hebben gekregen.

De Landelijke Studenten Vakbond LSVb heeft besloten ook te gaan bemiddelen. Volgens bestuurslid Olof van der Gaag is die service bedoeld voor studenten die geen succes hebben bij de IB-Groep, bijvoorbeeld doordat zij zich door vakantie te laat hebben aangemeld. De woordvoerder van de IB-Groep vindt de inspanningen van de LSVb echter “dubbel-op”.

De LSVb heeft de afgelopen weken vooral veel studenten geneeskunde en tandheelkunde aan de lijn gehad. De vakbond hoopt een bestand op te bouwen van eerstejaars die ergens anders willen studeren. Tot dusverre heeft de LSVb tien studenten geregistreerd. (ANP)