Doorbraak Duitse detailhandel

MAINZ, 7 AUG. In het slepende conflict in de Duitse detailhandel over de langere werktijden als gevolg van de nieuwe winkelsluitingswet hebben de betrokken partijen gisteren in de deelstaat Rijnland-Palts een doorbraak bereikt. Daarmee kan de wet op 1 november ingaan. De 125.000 werknemers in Rijnland-Palts krijgen voor werken na half zeven op doordeweekse dagen en na twee uur 's middags op zaterdag een toeslag van 20 procent die in vrije tijd zal worden uitbetaald.

In de sector werken bij elkaar drie miljoen mensen. De DAG eiste een toeslag van 55 procent wegens de langere openingstijden. Werknemers hoeven hooguit drie avonden per week extra te werken en drie zaterdagen per maand, bij een werkdag van maximaal 8,5 uur. Hiervan kan worden afgeweken als de vierdaagse werkweek wordt ingevoerd. Op verzoek kunnen werknemers met kinderen onder de vijftien jaar of zieke familieleden vrijgesteld worden van de late diensten. Dat geldt ook voor mensen die door het late werken geen bus naar huis meer kunnen krijgen. De partijen werden het verder eens over een loonsverhoging van 1,85 procent met terugwerkende kracht vanaf 1 mei. (ANP)