David Levy overweegt uit kabinet te stappen

JERUZALEM, 7 AUG. De Israelische premier, Benjamin Netanyahu, heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken, David Levy, uitgesloten van het onderhouden van diplomatieke contacten op hoog niveau. Dat heeft Levy's ministerie gisteren bekendgemaakt. De minister is furieus over het besluit en overweegt op te stappen.

Netanyahu verdedigde zijn besluit in een vraaggesprek op de televisie als volgt: “Ik ben rechtstreeks gekozen tot premier met als taak naar vrede te streven op een nieuwe wijze... Ik zal mijn werk samen met de minister van Buitenlandse Zaken uitvoeren, maar ìk ben de leider.” Levy annuleerde als reactie op zijn 'degradatie' de wekelijkse ontmoeting met de premier. Tegen het dagblad Yediot Ahronot zei Levy: “Je kunt hem (Nethanyahu) niet op zijn woord geloven. Hij is zo onmethodisch en onconsistent, ik word er niet goed van.”

David Levy en Benjamin Netanyahu hebben al jaren een ongemakkelijke relatie. Begin jaren negentig bevochten ze elkaar in de strijd om het leiderschap van de Likud-partij. Netanyahu won. Begin dit jaar liep Levy weg uit Likud. Hij richtte zijn eigen partij op, Gesher, waarmee hij de verkiezingen inging, overigens wel in samenwerking met Likud. Netanyahu had daarna de steun van Levy nodig om aan een meerderheid voor zijn regering te komen. Onder druk van Levy moest Netanyahu vervolgens, tegen zijn zin, de 'havik' Ariel Sharon in zijn kabinet opnemen.

Sinds zijn aantreden in juni is Netanyahu bezig geweest de macht te concentreren in zijn eigen ministerie. Niet alleen in de buitenlandse politiek, maar ook op andere beleidsterreinen wil de premier zoveel mogelijk zaken zelf beslissen en dat wordt hem door zijn collega's niet in dank afgenomen.

Volgens David Levy had Netanyahu hem tijdens de (zeer moeizaam verlopen) kabinetsformatie beloofd dat hij alle buitenlandse contacten zou mogen onderhouden. Nu blijkt echter dat Netanyahu de belangrijkste contacten voor zichzelf heeft gereserveerd. Netanyahu heeft zijn eigen buitenland-adviseurs en gezanten die volgens de ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet met hen in contact staan. Netanyahu's woordvoerder Shai Bazak ontkent dat het bureau van de premier en Levy's ministerie langs elkaar heen werken.

Maandag kwam het smeulende conflict voor het eerst aan de oppervlakte toen Netanyahu zonder minister Levy een bezoek aflegde aan Jordanië. Levy heeft dit opgevat als een grove belediging en een duidelijk signaal dat hij er zelf niet meer aan te pas komt. De Israelische televisie meldde gisteren dat Levy overweegt af te treden als hij van Netanyahu niet zijn bevoegdheden op hoog niveau terug krijgt. (AP)