Brand in Kortenhoef

Foto: KORTENHOEF - Een felle uitslaande brand heeft gisteren het chemiebedrijf Boco in Kortenhoef totaal verwoest. De brand ontstond omstreeks 12.00 uur, na een explosie van een wolk terpentinedamp. Medewerkers van het bedrijf waren aan het werk met terpentine, terwijl elders in dezelfde ruimte een gasbrander werd gebruikt. Volgens de politie leidde dat tot de ontploffing.

Omwonenden zagen grote steekvlammen uit het dak komen. De brand veroorzaakte een enorme rookontwikkeling. Eigenaar W. Breij (foto) raakte gewond, onder meer aan zijn gezicht, toen hij probeerde de brand te blussen. De brandweer van de gemeente 's-Graveland, waar Kortenhoef onder valt, riep hulp in van omliggende korpsen. In totaal werden ongeveer 45 brandweermannen ingezet. Ruim een uur nadat de brand uitbrak, was de brandweer het vuur meester.

De schade loopt in de miljoenen. De bewoners van twee huizen in de directe omgeving werden geëvacueerd. De bewoners van een iets verderop gelegen woonwijk kregen het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Door de brandweer werden metingen verricht naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de lucht. Volgens loco-burgemeester D. 't Hoen bleek uit die metingen dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid. Boco Chemie was volgens 't Hoen in het bezit van de vereiste vergunningen. Het bedrijf produceerde zeepprodukten en poetsartikelen. (Foto Evelyne Jacq)