Beurs begroet resulaten Akzo met instemming

AMSTERDAM, 7 AUG. Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs hebben Akzo Nobel vanmorgen beloond voor de beperkte winstdaling die het chemieconcern bekend heeft gemaakt. Het aandeel noteerde omstreeks het middaguur een winst van 2,30 op precies 191 gulden.

AMSTERDAM Ook het AEX-koersgemiddelde boekte vanmorgen winst. De AEX steeg met 3,22 punten tot 551,01 punten. De netto winst van Akzo Nobel daalde in het tweede kwartaal van dit jaar met 4 procent tot 367 miljoen gulden. “Iedereen is toch een beetje bang voor de chemie, maar dit valt erg mee”, zegt een handelaar. Akzo Nobel verwacht bovendien dat de winst dit jaar op hetzelfde niveau blijft als vorig jaar. “Dat klinkt goed”, aldus de handelaar. In het kielzog van Akzo ging - bij lage omzetten - ook DSM omhoog, 1,70 gulden naar 152,70.

Opvallend stil was het rond Hoogovens, dat vanmiddag cijfers presenteert. In afwachting daarvan boekte het aandeel van het staal- en aluminiumconcern, dat gisteren de koers met een gulden zag dalen, een winst van twee dubbeltjes op 57,50 gulden.

Rond KLM was vanmorgen de rust weergekeerd. Het aandeel van de luchtvaartmaatschappij kelderde gisteren na de publicatie van teleurstellende cijfers met 4,70 gulden. Bij een lage omzet steeg de koers vanmorgen met een dubbeltje tot 51,70 gulden.

Snelle stijgers waren woensdag papierconcern KNP BT en Polygram. KNP BT klom 80 cent naar 35,70 gulden, nadat dochter BT Offices een forse verbetering van het resultaat had gemeld over het tweede kwartaal. Polygram won 1,50 gulden op 98,30 gulden. Het technologiefonds Besi maakte vanmorgen bekend dat de netto winst over het eerste halfjaar is uitgekomen op 23,8 miljoen gulden tegenover een verlies van 20,9 miljoen gulden een jaar eerder. De cijfers stemden beleggers niet tevreden. Het aandeel verloor vanmorgen 2,10 gulden op precies 20 gulden. Ook Stork, dat tachtig cent liet liggen op 47,80, deed het matig. Heineken verloor 4,50 gulden op 367 gulden.

De dollar stond vanmorgen onder druk op de Europese valutamarkten. De Amerikaanse munt opende met een koers van 1,6670 gulden tegenover een slotkoers van 1,6665 gulden gisteren. Later op de ochtend gag de dollar echter terrein prijs tot een koers van 1,6657 omstreeks het middaguur.

De Franse franc opende in Amsterdam op 32,910 gulden per honderd tegenover een slotkoers van 32,955 gulden gisteren. Handelaren in Frankfurt weten de koersdaling aan problemen met de Franse begroting.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren de opgaande lijn weer opgepakt. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen, sloot 21,83 punten hoger op 5696,11. Maandag noteerde de Dow Jones nog een verlies van ruim 5 punten.

Aanvankelijk kozen beleggers ervoor, evenals maandag de forse koersstijgingen van vorige week te gelde te maken. De Dow Jones-index kwam daardoor op een verlies te staan van 25 punten, maar later op de dag kregen aankopen de overhand.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio daalde de Nikkei-index voor het eerst sinds 19 maart tot onder de 20.500 punten. Het koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen sloot op 20.477,59, een verlies van 267,29 punten. Belangrijkste oorzaken daarvoor waren arbitrageverkopen en transacties van buitenlandse beleggers.