Bescheiden start Nederlandse boten WK in Strathclyde

STRATHCLYDE, 7 AUG. Slechts een van de zes Nederlandse boten heeft zich gisteren rechtstreeks geplaatst voor de finales op het WK roeien in het Schotse Strathclyde bij Glasgow. De WK volgt een week na het olympische goud van de Holland Acht in Atlanta. Het gaat in Schotland om de niet-olympische bootklassen.

Al jaren werd er in het olympische jaar een apart WK georganiseerd voor de roeiers in de lichte (gewichts-)klasse, omdat zij niet mochten uitkomen op een olympisch toernooi. In Atlanta werden enkele lichte nummers aan het programma toegevoegd, met als gevolg dat ook enkele boottypen uit de open klasse (vrouwen twee zonder, mannen twee- en vier met stuurman) dit jaar zijn verwezen naar de wereldkampioenschappen.

Op de eerste dag van het toernooi kwamen alle zes Nederlandse boten aan de start. Daarvan plaatsten alleen de zware roeiers Remco Schnieders en Leofwin Visman met stuurman Chung Wei Cheung zich direct voor de finale van de twee met stuurman. Daarmee heeft het duo zich verzekerd van vier extra trainingsdagen om zich voor te bereiden op de eindstrijd van zondag.

Visman en Schnieders, die gepasseerd werden bij de selectie van de Holland Acht, zagen tijdens de selectiewedstrijden in Luzern ook hun kansen op een plek in een olympische twee zonder in het water vallen. Ze mochten wel naar het WK, maar er was geen goede boot voor handen. Weinig verenigingen zijn bereid om te investeren in het voor Nederland incourante boottype. Pas na eindeloze pogingen kwam er, drie dagen voor de start van het toernooi, een topschip op tafel.

De lichte dubbelvier, de lichte acht, de lichte vier met stuurman, de lichte skiffeuse Anette Bogstra en de lichte vier zonder vrouwen werden verwezen naar de herkansingen.