Beroering België over rekeningen Kredietbank

BRUSSEL, 7 AUG. De Kredietbank Luxemburg ontkent dat er sprake is van diefstal van interne documenten. De bank reageert hiermee op het gisteren uitgelekte bericht dat de Belgische justitie beschikt over de gegevens van bankrekeningen van belastingplichtigen bij de Luxemburgse Kredietbank (KB Lux).

Het parket van Brussel heeft inmiddels bevestigd dat sinds mei twee dossiers worden bestudeerd in verband met een mogelijk frauduleuze constructie van een belangrijke bank.

In België is grote beroering bestaan na de berichten over de KB Lux. Aanvankelijk werd gemeld dat justitie in het bezit is van een overzicht van alle bankrekeningen van belastingplichtigen bij de Luxemburgse Kredietbank. Inmiddels melden de media dat justitie zou beschikken over details over zo'n driehonderd rekeningen waar ten minste 100 miljoen frank (ruim 5 miljoen gulden) op staat. In totaal zou het gaan om zo'n 30 miljard frank.

Justitie zou dus niet beschikken over gegevens van de gemiddelde spaarder in Luxemburg, maar het zou gaan om rekeningen via welke familiale vermogens buiten de Belgische fiscale wetgeving worden gehouden. Onder de rekeninghouders zouden zich ook vooraanstaande Belgen bevinden. Gisteren werd gemeld dat oud-premier Mark Eyskens een rekening zou hebben bij de KB Lux. Eyskens noemt dit verhaal volledig uit de lucht gegrepen. “Ik heb nooit een bankrekening in het buitenland gehad.” Vanmorgen heeft ook het Brusselse parket ontkend dat de naam van Eyskens op d elijsten voorkomt. De oud-politicus heeft bij Justitie een klacht ingediend wegens laster en 'eerroof'.

Het parket in Brussel zou nu enerzijds onderzoeken of de rekeninghouders in Luxemburg de Belgische fiscale wetgeving ontduiken. Daarnaast zou worden onderzocht of de Kredietbank België en haar Luxemburgse zusteronderneming KB Lux fiscale ontduikingsstructuren hebben opgezet. De twee onderzoeken zouden in mei zijn gestart en lekten gisteren uit in de kranten La Dernière Heure en La Lanterne. KB Lux is een zusteronderneming van de Kredietbank, één van de grootste banken in België. Beide banken vallen onder de Vlaamse holding Almanij. De Kredietbank in Brussel zegt van niets te weten en ontkent iedere betrokkenheid bij een constructie voor belastingontduiking.

Traditiegetrouw brengen duizenden Belgen hun spaargeld naar Luxemburg, omdat ze daarmee een aanslag van de Belgische fiscus over hun rente-inkomsten ontlopen. Luxemburg is aantrekkelijker dan bijvoorbeeld Nederland omdat het daar geldende absolute bankgeheim verhindert dat de Belgische fiscus inzage krijgt in de gegevens. Maar tegen diefstal is zelfs het meest strenge bankgeheim niet bestand. De gegevens van de rekeninghouders van de KB Lux zouden bij de Belgische justitie zijn beland via vijf na ruzie ontslagen werknemers, die uit wraak lijsten met bankgegevens van rekeninghouders meenamen. De vijf zouden zijn ontslagen na een mislukte poging om drugsgeld wit te wassen via de KB Lux.

De Kredietbank Luxemburg stelt in een gisteren uitgegeven verklaring dat het zelf een onderzoek heeft uitgevoerd waaruit blijkt dat er geen gegevens zijn gestolen. “Alle documenten waarvan wordt beweerd dat ze van de bank komen, moeten als verdacht worden beschouwd. Het kan gaan om namaak of vervalsing”, aldus de bank. Omdat de gegevens waarover justitie beschikt op onrechtmatige manier zouden zijn verkregen, mogen deze niet als bewijsstuk worden gebruikt. Het gerecht moet dus zelf bijkomend belastend materiaal zien te vinden.

    • Birgit Donker