Aliens

We staan er niet alleen voor. Al sinds de duizelingwekkende ontdekking dat de aarde maar een miniem stipje is in een oneindig heelal, probeert de mensheid koortsachtig vriendjes - of vijanden - 'daarbuiten' te lokaliseren.

Er zijn bibliotheken volge- schreven over kleine groene mannetjes die ons in blinkende vliegende schotels komen opzoeken, met goede of kwade bedoelingen. Hollywood produceert nog steeds de ene film na de andere over het moois (Close Encounters of the Third Kind) of vreselijks (Independence Day) dat ons zal overkomen als onze buitenaardse tegenvoeters ons adres achterhalen.

De wetenschap hulde zich intussen in sceptisch stilzwijgen.

Maar nu is er eindelijk iets gevonden. Amerikaanse onderzoekers hebben in een meteoriet die 13.000 jaar geleden op aarde insloeg, sporen aangetroffen van oeroud, eencellig leven op de planeet Mars.

Misschien, heel misschien, is er dus leven geweest op die rode planeet. Wel was het hooguit “zeer primitief” leven, aldus de wetenschappers. Een soort bacterie, en bovendien: al miljarden jaren geleden uitgestorven.

Nogal een schrale troost, na zoveel eeuwen zoeken. We zijn dus in elk geval niet alleen gewéést. Waar de wetenschap nog wel opheldering over dient te verschaffen: waren het nu vriendelijke of vijandige bacteriën?

    • Sjoerd de Jong