Akkoord bereikt over doorgifte sportzender

ROTTERDAM, 7 AUG. De vereniging van kabelmaatschappijen, de Vecai, en Sport 7 hebben gisteren overeenstemming bereikt over de doorgifte van het nieuwe sportkanaal. Naar verwachting zal een groot deel van de Nederlandse kabelabonnees vanaf 18 augustus kunnen kijken naar de nieuwe zender die eerder dit jaar de belangrijkste uitzendrechten voor voetbalwedstrijden kocht.

Sport 7 komt uiteindelijk in een 'pluspakket' waar kijkers extra voor moeten betalen. Maar zolang de kabelmaatschappijen nog niet over de technische middelen, zoals voldoende decoders, beschikken, kunnen de kabelabonnees gratis kijken. Directeur ir H. Donkersloot verwacht dat kabelmaatschappijen tussen nu en twee jaar hun pluspakketten gereed zullen hebben.

De toekomstige abonnees van Sport 7 zullen meer moeten betalen dan de 2,37 gulden die nu wordt gevraagd om de gratis periode te kunnen bekostigen. Donkersloot vindt dat “een redelijke eis”. Over een maximumverhoging is volgens Donkersloot en Sport 7-directeur R. Hendriks niet gesproken. Of de meeste kijkers de zender op 18 augustus ook daadwerkelijk kunnen ontvangen, weet Donkersloot niet. Hendriks zelf zegt te verwachten dat 75 procent van de Nederlandse televisiekijkers eind volgende week Sport 7 zal kunnen zien.

Veel hangt daarbij af van afzonderlijke onderhandelingen tussen de zender en de kabelexploitanten. Het nieuwe standpunt van de Vecai is slechts een advies. De afzonderlijke leden moeten zelf met Sport 7 een contract tekenen. “Bovendien kom je met de moeilijkheid te zitten dat je binnen anderhalve week moet beslissen welke zender plaats moet maken voor Sport 7”, aldus Donkersloot, die zegt dat dat van plaats tot plaats zal verschillen omdat bij veel kabelmaatschappijen gemeentelijke instellingen beslissen.

Enkele weken geleden lagen de partijen nog mijlenver uiteen, maar volgens Donkersloot heeft Sport 7 een belangrijke eis laten vallen waardoor een akkoord mogelijk werd. Ook Hendriks erkent dat Sport 7 concessies heeft gedaan. Aanvankelijk wilde Sport 7 alleen in een pluspakket opgenomen worden als er gegarandeerd werd dat 85 procent van de abonnees de zender voor de prijs van 2,37 gulden zou afnemen. Zo niet, dan zou de kabelexploitant het verschil moeten bijpassen. “Dat legde het exploitatierisico bij ons, dat was onaanvaardbaar”, aldus Vecai-directeur Donkersloot. Als die eis niet kon worden ingewilligd, wilde Sport 7 als alternatief een garantie dat in het pluspakket ook de andere Nederlandse commerciële zenders als RTL4 en Veronica zouden worden opgenomen. Daar wilde de Vecai evenmin op ingaan.

Pagina 2: Tijd begon te dringen voor zender Sport 7

Beide eisen heeft Sport 7 nu laten vallen, volgens Donkersloot, omdat de tijd begon te dringen: “Wat daarbij een rol speelde is dat de datum van 18 augustus nadert, dat adverteerders kopschuw begonnen te worden en dat er een verplichting aangegaan was tegenover de KNVB om het voetbal voor een breed publiek te zullen brengen.”

Op de achtergrond speelt volgens Donkersloot en Hendriks de stroomversnelling waarin de ontwikkeling van betaaltelevisie is gekomen. Dat heeft de stap voor Sport 7 makkelijker gemaakt. Staatssecretaris Nuis heeft in zijn nieuwe mediawet de segmentatie tussen basispakket en pluspakket mogelijk gemaakt. Verder kondigde directeur H. Boermans van de Holland Media Groep vorige week nog aan aan dat RTL 5, RTL 4 en Veronica in de toekomst waarschijnlijk nog slechts tegen betaling achter een decoder in een pluspakket zichtbaar zullen zijn.

Een woordvoerder van de Rotterdamse kabelmaatschappij Eneco spreekt van “een mooi akkoord” waarbij aan de wensen van kabelmaatschappijen is tegemoetgekomen. Ook hij wijst er op dat er nog slechts een intentieverklaring is getekend en Eneco zelf met Sport 7 tot een akkoord moet komen. Zo zal er volgens Eneco onderhandeld moeten worden over de prijsverhoging per abonnee die Sport 7 tijdelijk wil om de gratis periode met terugwerkende kracht te kunnen financieren. Volgens de woordvoerder van Eneco moet daaraan een maximum worden verbonden.

De Amsterdamse kabelmaatschappij A2000 is aanzienlijk minder tevreden. Directeur H. Wolfert spreekt van “misleiding”. “Ze doen alsof Sport 7 nu gratis wordt doorgegeven.” Verder vindt Wolfert de opstelling van de Vecai niet zo relevant: “Donkersloot heeft geen kabels.”