Zomer, 1934

Foto: Deze vrouw op het Scheveningse strand was met haar hooggesloten kleding haar tijd niet vooruit. Aan het begin van deze eeuw kwam de eerste badkleding in gebruik. De eerste echte vrijetijdskleding was de 'Bloomer'-broek voor vrouwen, die in 1850 door een kleine avant-garde van feministes werd gedragen.

Amalia Bloomer had een vereniging opgericht voor vrouwen die zich even gemakkelijk wilden kunnen bewegen als mannen. In cartoons worden Bloomers volgelingen afgebeeld met grote sigaren in hun mond. De feministes werden bespot en met rotte eieren bekogeld, waarna de broek in onbruik raakte. Het ontwerp van de harembroek werd wel gebruikt als fietsbroek. De eerste strand- en boudoirpyama's uit het begin van deze eeuw hadden een soortgelijke vorm. Mode-ontwerpster Coco Chanel bracht de strandmode in de jaren twintig in een stroomversnelling: zij kwam gebruind terug van een vakantie met een van haar minnaars. Bruin werd mode en het textiel werd schaarser aan de stranden. Vanaf de jaren dertig was het voor mannen niet langer taboe om in het openbaar hun borst te tonen. De bikini, genoemd naar het eiland in de Stille Oceaan waar de Verenigde Staten atoomproeven deed, raakte na 1946 in de mode. De politie vond een bikini vele jaren na haar introductie nog steeds zedeloos. De draagsters werden gesommeerd een handdoek over hun blote buik te draperen.

(Foto Spaarnestad fotoarchief)