World Airlines klaagt over Air UK

ROTTERDAM, 6 AUG. De nieuwe Britse luchtvaartmaatschappij World Airlines overweegt binnen een week bij de Europese Unie formeel een klacht in te dienen tegen Air UK wegens misbruik van economische macht. Air UK is voor 45 procent in handen van de KLM.

Air UK start vanaf 19 augustus een lijndienst tussen de luchthavens Schiphol en London City Airport. World Airlines is dit voorjaar opgericht en vliegt sinds mei met eén toestel vier keer per dag tussen London City Airport en Amsterdam. World Airlines vreest dat Air UK overcapaciteit zal toevoegen op deze route en dat het met prijsdumping zal proberen World Airlines uit de markt te drukken.

Air UK wil de vluchten tussen Schiphol en London City Airport aanbieden voor een introductietarief van 49 pond sterling (ruim 125 gulden) en een 'normaal' tarief van 69 pond (ruim 175 gulden). World Airlines, dat business class-vluchten aanbiedt, is volgens advocaat D. Scully van de maatschappij “veel duurder”. “Als wij erin slagen aan te tonen dat er misbruik wordt gemaakt van een dominante marktpositie zullen we de Europese Commissie of een rechtbank vragen Air UK te dwingen zich van deze route terug te trekken”, verklaarde Scully vanmorgen. Een woordvoerder van Air Uk zei vanmorgen dat de luchtvaartmaatschappij “zich bezighoudt met elke vorm van concurrentie die mogelijk is. Het is een vrije markt.”

World Airlines treedt met haar bezwaren in het voetspoor van de Britse luchtvaartmaatschappij Easy Yet die KLM vorige week heeft gedreigd met juridische stappen als de Nederlandse Luchtvaartmaatschappij lage tarieven blijft hanteren op de route tussen Schiphol en Londen.