Wolters Kluwer verrast beurs en KLM valt tegen

AMSTERDAM, 6 AUG. De cijfers van Wolters Kluwer zijn vanmorgen enthousiast ontvangen op de Amsterdamse effectenbeurs, maar KLM heeft beleggers teleurgesteld. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen was omstreeks het middaguur gedaald met 2,16 punten tot 547,96.

AMSTERDAM In afwachting van de cijfers was de stemming op de Amsterdamse beurs al zwak en de resultaten van KLM en Wolters brachten daarin geen verandering. KLM verloor voorafgaand aan de publikatie van de cijfers maximaal 2,80 gulden op 53,20 gulden. Daarna liep het verlies verder op tot 4,20 gulden op 51,80 gulden. Het bedrijfsresultaat van KLM over het eerste kwartaal van het boekjaar 1996/97 bedroeg 80 miljoen gulden in vergelijking met 164 miljoen gulden in het jaar daarvoor.

Wolters Kluwer noteerde vóór bekendmaking van de cijfers een winst van 3,20 gulden op 198 gulden. Daarna zette het aandeel de opmars voort.

Omstreeks het middaguur noteerde Wolters Kluwer een winst van 5,20 gulden op precies 200 gulden. Wolters Kluwer zag de netto winst over de eerste zes maanden van dit jaar stijgen met een procent tot 202 miljoen gulden. De omzet ging met 48 procent toenam omhoog tot 2,02 miljard gulden. De omzetstijging komt vooral voor rekening van de overname van het Amerikaanse concern CCH. Kort na deze acquisitie hield Wolters nog rekening met een winstdaling op korte termijn als gevolg daarvan .

Hoogovens liet vanmorgen zeventig cent liggen op 57,60 gulden. Het staal- en aluminiumconcern, dat morgen cijfers publiceert over het eerste halfjaar, was gisteren nog de grootste stijger met een winst van 2,30 gulden.

Akzo, dat eveneens morgen cijfers naar buiten brengt, verloor 60 cent op 191,10 gulden.

Opvallend was het terreinverlies, voor de tweede achtereenvolgende dag, van banken en verzekeraars. ABN Amro en ING verloren elk twee kwartjes op respectievelijk 91,20 gulden en 51,60. Fortis Amev raakte zestig cent kwijt op 50,10 gulden.

Elders in de markt reageerden beleggers positief op de door Free Record Shop en Ceteco aangekondigde alliantie in Latijns-Amerika. Het aandeel Free Record Shop steeg met 2,10 gulden tot 37,60 gulden (bijna 6 procent). Het handelshuis Ceteco won 1,10 gulden op 90,10 gulden.

De dollar is vanmorgen iets hoger geopend op de valutamarkt van Amsterdam en hield in de loop van de ochtend de stijgende lijn vast. De Amerikaanse munt noteerde omstreeks het middaguur een koers van 1,6675 gulden tegenover een slotkoers van 1,6610 gulden gisteren.

De cijfers over de Duitse werkloosheid, die vanmorgen bekend gemaakt werden, kwamen overeen met de verwachtingen en hadden weinig invloed op de koers van de dollar.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kwam gisteren enigszins tot rust. De schommelingen in de Dow Jones-index waren in vergelijking met het grillige koersverloop van de afgelopen weken bescheiden. Het koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen sloot 5,55 punten lager op 5674,28 bij een omzet van 305 miljoen aandelen.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio sloot het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen 332,59 punten lager op 20.744,88. Vooral buitenlandse beleggers verkochten stukken. Bij een tamme handel werden niet meer dan 270 miljoen aandelen verhandeld.