VS waarschuwen regering Indonesië

WASHINGTON / JAKARTA, 6 AUG. De Amerikaanse regering heeft gisteren met “maatregelen” tegen Indonesië gedreigd als de repressie in dat land aanhoudt. De Europese Unie protesteerde gisteren eveneens bij Jakarta tegen de behandeling van de oppositie.

De perschef van het Witte Huis, Leon Panetta, zei dat Washington meteen na de gewelddadige ontruiming van het hoofdkantoor van de Indonesische oppositiepartij PDI, op 27 juli, en de rellen die daarop volgden zijn ongerustheid in Jakarta kenbaar heeft gemaakt en de Indonesische regering heeft verzocht haar houding te veranderen. “Het moge duidelijk zijn: als dat niet gebeurt, zullen er zeer belangrijke maatregelen genomen moeten worden”, aldus Panetta, die geen concrete stappen noemde. De Democratische senator Claiborne Pell heeft voorgesteld de verkoop van negen F-16 gevechtsvliegtuigen aan Indonesië te annuleren.

De Europese Unie tekende gisteren voor het eerst bezwaar aan tegen de aanpak van de oppositie in Indonesië. Nederlandse en Italiaanse diplomaten brachten het protest namens de EU over aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jakarta. De EU toont zich “bezorgd” over de arrestatie van ruim honderd aanhangers van de PDI op 27 juli en riep de Indonesische regering op “de fundamentele rechten van de mens, zoals de vrijheid van meningsuiting en van beweging” te respecteren. De EU heeft nog niet met sancties gedreigd.

De afgezette leidster van de PDI, Megawati Soekarnoputri, kondigde vandaag juridische stappen aan tegen haar opvolger Surjadi. De afzetting van Megawati, in juni, die volgens haar aanhangers het werk was van de regering, was de aanleiding tot de huidige politieke onrust. Megawati wil Surjadi laten vervolgen voor de bestorming van het PDI-kantoor, waarbij vier doden vielen. Vorige week werd een proces dat Megawati tegen de regering en het leger had aangespannen verdaagd wegens 'kiespijn' van de rechter. Megawati liet vandaag weten dat ze gehoor zal geven aan de tweede oproep van de Indonesische justitie en vrijdag zal verschijnen voor verhoor in verband met de rellen van 27 juli. (AP, Reuter)