Vecai daagt Holland Media Groep voor rechter

AMSTERDAM, 6 AUG.De vereniging van kabelexploitanten, de Vecai, heeft een kort geding aangespannen tegen de Holland Media Groep (HGM). De kabelaars beschuldigen het bedrijf achter RTL4, RTL5 en Veronica ervan via een omweg auteursrechten in rekening te brengen voor de doorgifte van hun televisiesignalen.

Vanaf 15 augustus stapt HMG over van analoge naar digitale techniek bij het uitzenden van signalen. Maar de meeste kabelexploitanten moeten die signalen na ontvangst weer omzetten naar analoge signalen, omdat de infrastructuur nog niet geschikt is voor de modernste technieken.

De kopstations van de kabelmaatschappijen, die de tv-signalen van de satelliet ontvangen en weer doorsturen, zijn niet altijd in eigendom van de exploitant. Sommige kabelmaatschappijen huren die van PTT Telecom. Nu heeft HMG aan de PTT een rekening gespresenteerd voor het ontvangen en doorsturen van televisiesignalen. “Daarbij wordt gebruikgemaakt van het argument dat de PTT dingen openbaar maakt die auteursrechtelijk zijn beschermd,” aldus de juriste M. Galama van de Vecai. De Vecai is bang dat de PTT die kosten in rekening brengt aan de kabelmaatschappijen die ze vervolgens weer zal moeten doorberekenen aan de kabelabonnee. In het kort geding dat donderdag dient in Dordrecht wil de Vecai HMG dwingen zich te houden aan het contract met de kabelmaatschappijen, dat de doorgifte regelt zonder het betalen van auteursrechten. “Wij willen dat HMG het contract nakomt”, aldus Galama.

Elf kabelexploitanten met in totaal ongeveer 800.000 abonnees huren een kopstation bij PTT Telecom. HMG wil het deblokkeringssignaal dat nodig is voor de omzetting van digitaal naar analoog voor de hurende kabelbedrijven alleen meesturen onder “bepaalde voorwaarden”. De woordvoerder van het bedrijf wil niet zeggen welke. “De PTT plukt ons signaal zomaar uit de lucht, zonder dat wij een overeenkomst met dat bedrijf hebben gesloten. Dat is de basis van het conflict”, aldus de woordvoerder van de HMG.

Volgens Galama van de Vecai geeft PTT Telecom de signalen slechts door aan de kabelexploitanten en hoeft PTT Telecom dus niet aan HMG te betalen. “Wij eisen nakoming van het contract tussen de kabelexploitanten en de HMG. De ontvangst van RTL4, RTL5 en Veronica komt in gevaar door de weigering van HMG om het deblokkeringssignaal mee te sturen. Het is absurd dat de HMG een onderscheid maakt tussen kabelbedrijven die zelf over een kopstation beschikken en bedrijven die een kopstation huren. De eerste krijgen het deblokkeringssignaal gratis, terwijl de PTT ervoor zou moeten betalen”, zegt Galama.

PTT Telecom wil niet reageren op het geschil. “Dit is een zaak tussen de Vecai en de HMG. Wij geven het signaal alleen maar door”, aldus PTT Telecom.