TONIJN MET VENKEL

Gebakken tonijn hoort sappig te zijn als biefstuk, en de bereidingstijd navenant kort. Deze vis komt naturel of met verse kruiden vaak beter tot zijn recht dan in saus. In mediterrane gebieden scharrel je de ingrediënten voor het recept al wandelend bij elkaar. Op elke markt heeft de visboer wel zilverkleurige tonijn in de aanbieding, waarvan hij als een chirurg scharlakenrode moten snijdt en hakt. En in het veld staan de kruiden voor het uitkiezen, zoals rozemarijn, salie, tijm, munt en wilde venkel. In eigen land levert een kleine rondgang langs een paar winkels hetzelfde resultaat op.

Voor 4 personen:

1 kilo venkel

zout, peper

500-600 gram verse tonijn

2 sjalotjes, 1 teentje knoflook

6 blaadjes salie, 3-4 takjes dille

3-4 eetlepels olijfolie

Snijd de vingers van de venkelknollen af; bewaar een paar mooie groene veren. Snijd de venkel overlangs in vieren en verwijder de harde kern. Verdeel elk kwart nogmaals in vieren, door een snee in de lengte en een overdwars. Kook de groente in water met zout in ongeveer 15 minuten gaar. Laten uitlekken. Snijd de tonijn in dobbelstenen. Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Snijd de kruiden en het venkelgroen fijn. Verhit de olie en fruit daarin de snippers ui en de knoflook 2 minuten lang. Voeg de tonijn toe, draai het vuur hoog en schep de blokjes vis om tot ze aan alle kanten zijn dichtgeschroeid maar niet doorbakken. Dat is eerder een kwestie van seconden dan van minuten. Schep er de kruiden, het groen en de stukken venkel door. Op smaak brengen met zout en peper en direct serveren.

    • Annelène van Eijndhoven