'Kliklijn' geopend tegen Britse fraude

LONDEN, 6 AUG. Groot-Brittannië dreigt een natie van verklikkers te worden, verzuchtte vanmorgen op de voorpagina de Britse krant The Independent. Aanleiding was de opening gisteren van een speciale hulplijn door minister van Sociale Zaken Peter Lilley. 'Beat-a-cheat' heet de hulplijn, 'Bekeur-de-steunfraudeur' zou de Nederlandse versie kunnen luiden.

Mensen kunnen gratis naar dit nummer bellen als ze vermoeden dat kennissen of buren met hun uitkering knoeien. Anoniem uiteraard.

Na één dag vond het ministerie van Sociale Zaken al dat de hulplijn een succes genoemd kon worden. Tussen elf uur 's ochtends en half zeven 's avonds belden meer dan 1.500 mensen. Na de aanloopperiode verwacht het ministerie zeker 2.000 telefoontjes per dag. De hulplijn komt in de plaats van een ander gratis nummer waar mensen konden informeren of ze voor een uitkering in aanmerking kwamen. In het laatste jaar belden ruim vier miljoen mensen naar dat nummer. Maar half juli werd die hulplijn plotseling opgeheven “om bij te dragen aan de bezuiniging op de sociale zekerheid”.

De Unemployment Unit, een onafhankelijke organisatie van werklozen, zegt dat de regering uitkeringstrekkers in toenemende mate als paria's behandelt. Volgens de organisatie worden uitkeringen van duizenden steungerechtigden ten onrechte wegens vermeend misbruik gekort. De Employment Unit zegt dat de overheid een heksenjacht voert op mensen die de pech hebben om financieel niet op eigen benen te kunnen staan. Maar de bewindsman van Sociale Zaken onthulde gisteren dat de overheid vorig jaar voor ruim 1,4 miljard pond aan steunfraude ontdekt heeft. Dat bewijst volgens Lilley hoe wijdverbreid en veelomvattend het probleem van gesjoemel met uitkeringen is.

De nieuwe hulplijn past in een reeks van initiatieven om het grote publiek bij de bestrijding van de misdaad te betrekken. In het kader van de acties 'Milkwatch' en 'Lookout Post' zijn melkboeren en postbodes in de graafschappen Hampshire, Essex en Hertfordshire al uitgerust met mobiele telefoons en radio-ontvangers om verdachte activiteiten te kunnen melden. Voor het aangeven van voetbalvandalen is een speciale hulplijn ingesteld.