Jongeren geven kamp Westerbork onderhoud

WESTERBORK, 6 AUG. Veertien jongeren uit Duitsland, Polen, Slowakije, Nederland, Irak en Somalië zijn gisteren op het terrein van voormalige doorgangskamp Westerbork begonnen met onderhoudswerkzaamheden. Twee weken lang schilderen ze gebouwen en maken ze de omgeving schoon.

Gisteren werden spullen schoongemaakt die bij de herinrichting van het kampterrein in 1992 werden opgegraven. “Het gaat om allerlei materiaal, zoals flesjes, deurkrukken, schoenzolen en tandenborstels”, aldus een woordvoerder. Onderzoek moet uitwijzen of de spullen afkomstig zijn van joodse kampbewoners of van Zuid-Molukkers die na de oorlog op het kampterrein in Schattenberg woonden. Ook wordt de met onkruid dichtgegroeide waterzuiveringsinstallatie, onder handen genomen. Volgende week krijgt het Nationaal Monument een opknapbeurt. De houten spoorbielzen worden in de beits gezet, evenals het gebouwtje bij de waterzuivering.

Het zomerkamp is opgezet door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Berlijnse vrijwilligersorganisatie Aktion Sühnezeichen/Friedensdienste. De ASF werd in 1958 opgericht door Duitse protestantse oud-verzetsstrijders en werkt voor maatschappelijke en politieke instellingen in tien landen, waar onder de Verenigde Staten en Israël. Er zijn meer dan 150 Duitse vrijwilligers bij aangesloten. Al vele jaren is Aktion Sühnezeichen ook actief in Nederland. De gedachte achter het project in Kamp Westerbork is om het historisch besef onder jongeren aan te kweken over de gruweldaden van de nazi's. Ook is het zomerkamp bedoeld als teken van verzoening en internationale samenwerking, aldus de woordvoerder.

Het Herinneringscentrum hoopt door samenwerking met ASF de relatie met Duitse overheden en instellingen te verbeteren en vooroordelen weg te nemen. De jongeren, in leeftijd tussen de 18 en 25 jaar, zullen volgende week ook enkele oud-kampgevangenen ontmoeten.