Japans kunstwerk met hulp van verslaafden

ALKMAAR, 6 AUG. De Japanse landschapskunstenaar Tadashi Kawamata (1953) is gisteren begonnen met het project 'Working Progress' in Alkmaar. Onder zijn leiding wordt een houten wandelverbinding gemaakt tussen de Brijderkliniek, een centrum voor verslavingsproblematiek, en de bewoonde wereld. Verslaafden kunnen op basis van vrijwilligheid meebouwen aan het kunstwerk, dat over drie jaar klaar moet zijn en twee ton kost.

Kawamata wil verslaafden uit hun isolement halen door een symbolische brug te slaan tussen hen en de 'normale' wereld. Het pad leidt door drassige weilanden naar een door de kunstenaar ontworpen boot waarmee naar de stad kan worden gevaren. Het pad is anderhalve kilometer lang. Voor de bouw zijn 3000 houten palen nodig. Langs het pad komen vlonders, houten terrassen en half open hutten. De Japanner komt een maand per jaar over om mee te bouwen aan het pad, dat hij alleen in grote lijnen heeft uitgezet. De mensen in de kliniek bepalen de uitvoering en voortgang van het project.

Kawamata realiseerde in 1986 in Den Haag een renovatieproject. Verder creëerde hij projecten in de Verenigde Staten, Frankrijk, Brazilië, Canada, Duitsland en België. (ANP)