Gegevens Luxemburgse bank bij Belgische fiscus

BRUSSEL, 6 AUG. Duizenden Belgische spaarders beleven dezer dagen bange tijden. De Belgische justitie is in het bezit gekomen van een overzicht van alle bankrekeningen van belastingplichtigen bij de Luxemburgse Kredietbank. Tal van spaarders, onder wie vooraanstaande Belgen, lopen nu het gevaar vervolgd te worden wegens belastingontduiking.

Traditiegetrouw brengen talloze Belgen hun spaargeld onder bij Luxemburgse banken. Ze ontlopen daarmee een aanslag van de Belgische fiscus over hun rente-inkomsten. Het Luxemburgse bankgeheim verhindert dat de Belgische fiscus inzage krijgt.

Werknemers van de Luxemburgse Kredietbank, filiaal van een van de grootste Belgische banken, hebben dit bankgeheim echter geschonden. De Waalse kranten La Dernière Heure en La Lanterne onthulden vandaag dat informatici van de Kredietbank een lijst van alle Belgische rekeninghouders hebben doorgespeeld aan de Belgische jusititie.

De lijst geeft niet alleen inzicht in de identiteit van de spaarders, maar ook in hun vermogenspositie. Onder de spaarders zouden zich tal van vooraanstaande Belgen bevinden. Zo noemen de kranten de naam van de Belgische oud-premier Mark Eyskens.

De informatici zouden tot hun daad zijn gekomen na een conflict dit voorjaar met de directie van Kredietbank Luxemburg. De ruzie leidde tot het vertrek van de werknemers. Daarbij namen ze de vertrouwelijke informatie over de rekeninghouders met zich mee.

Aanvankelijk probeerden de informatici de gegevens te verkopen aan de Belgische fiscus. Die weigerde echter te betalen. Uiteindelijk belandde de informatie bij justitie, die meteen in mei een gerechtelijk onderzoek startte naar de belastingontduiking.

Over de precieze omvang van de zaak was vandaag nog niet veel bekend. Zowel de Belgische justitie als de Kredietbank in Brussel weigerden vanochtend elk commentaar. De Kredietbank zou later op de dag met een verklaring komen. (ANP)