France Télécom actief in Italië

Het Italiaanse computerconcern Olivetti en France Telecom nemen een belang van 70 procent in het telefoonnet van Ferrovie dello Stato, de Italiaanse spoorwegen. De transactie moet leiden tot de vorming van een tweede vast telefoonnet in Italië naast dat van het staatsbedrijf Telecom Italia, dat nu nog vrijwel een monopolie heeft.

De partijen maakten gisteren bekend dat een voorlopig akkoord is gesloten dat voor het eind van het jaar definitief moet zijn. Olivetti en France Telecom zullen volgens de spoorwegen ten minste 600 miljard lire (660 miljoen gulden) betalen. In een op te richten gezamenlijke onderneming zal het computerconcern een belang van 51 procent krijgen en France Telecom 49 procent.

Olivetti is tien maanden op zoek geweest naar een partner voor de oprichting van een tweede telecommunicatiebedrijf in Italië. De onderneming heeft al een gezamenlijke onderneming met het Amerikaanse Bell Atlantic met de naam Infostrada. France Telecom heeft banden met Deutsche Telekom en het Amerikaanse Sprint via het consortium Global One. Telecombedrijven over de hele wereld proberen via allianties optimaal te profiteren van de snel voortschrijdende liberalisering in de sector. De telecommunicatiemarkt in de Europese Unie moet in 1998 volledig vrij zijn. In verband daarmee worden grote staatsconcerns geprivatiseerd. In Italië gaat dat gebeuren met de houdstermaatschappij Stet, waaronder onder meer Telecom Italia valt. Deze week vergadert de Italiaanse regering daarover.