EU laat ultimatum in Mostar weer verstrijken

MOSTAR, 6 AUG. Ondanks het verstrijken van een tweede ultimatum, gisteravond, blijft de EU met de Bosnische Kroaten praten over de crisis om de gemeenteraad van Mostar. De 'vredescoördinator' voor Bosnië, Carl Bildt, heeft de EU inmiddels opgeroepen niet te wijken voor 'chantage'.

Gisteravond om zeven uur verstreek het tweede ultimatum van de EU aan de Bosnische Kroaten, die weigeren zich neer te leggen bij de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 30 juni en die sindsdien de nieuwgekozen raad boycotten. De EU heeft gedreigd het bestuur over Mostar neer te leggen en zich uit de stad terug te trekken als de Bosnische Kroaten die boycot niet zouden opheffen. Tot nu toe hebben ze dat echter geweigerd.

Het overleg gisteravond liep ook na zeven uur niet uit op een akkoord. Men ging uiteen, maar op verzoek van de Kroaten werden de besprekingen later op de avond toch weer hervat. Ook in die ronde kwam het echter niet tot een akkoord. Het overleg werd vanochtend om vier uur opnieuw afgebroken, met de afspraak het om elf uur te hervatten.

Een EU-woordvoerder rechtvaardigde de voortzetting van het overleg met de Kroaten met het argument dat het verschil van mening “nog maar over een halve zin gaat”. Hij uitte zich optimistisch over de kans op een doorbraak.

Bildt bekritiseert 'chantage' Mostar

Volgens het voorstel waarover vandaag verder werd onderhandeld beloven de Kroaten de gemeenteraad niet langer te boycotten, op voorwaarde dat de raad niet bijeenkomt tussen komende donderdag (als een burgemeester van Mostar wordt gekozen) en de uitspraak van het Constitutionele Hof van de moslim-Kroatische federatie over de klachten van de Kroaten over vermeende fraude bij de verkiezingen van 30 juni. In principe bestaat geen verschil van mening meer over dit compromis. Maar de moslims van Mostar eisen dat in het akkoord een uiterste datum wordt opgenomen waarop dat Constitutionele Hof zich moet uitspreken over de Kroatische klacht. En die datum wensen de Kroaten niet.

Carl Bildt, verantwoordelijk voor de uitvoering van de civiele aspecten van het vredesakkoord voor Bosnië, uitte zich gisteren kritisch over de benadering van de EU. “Volgens mij moeten we niet toegeven aan chantage over het thema Mostar”, zo zei Bildt. “Het is van groot belang dat we geen concessies doen die het resultaat van de verkiezingen [in Mostar] verwateren omdat dat grote consequentien zou hebben voor de [Bosnische] verkiezingen” in september.

Ook Robert Frowick, die namens de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE toezicht houdt op de verkiezingen van september, riep indirect de EU op het been stijf te houden. Hij verweet “zekere partijen” - waarmee de Kroaten werden bedoeld - dat ze de uitslag van verkiezingen niet accepteren. “Een deel van het probleem [in Bosnië] tussen 1991 en 1995 was het falen van de internationale gemeenschap om bereikte akkoorden door te voeren. Ons standpunt is: bereik een akkoord en hou je eraan.”

Bildts plaatsvervanger, Michael Steiner, zette zich scherp af tegen de opstelling van de Kroaten. Hun klachten over verkiezingsfraude zijn “een puur voorwendsel”. “Als het dit niet was geweest was het wel iets anders geweest.” Volgens Steiner draait het hele conflict rond de weigering om de verkiezingsuitslag te erkennen. “De Kroaten hadden zichzelf een grote overwinning beloofd in Mostar en waren teleurgesteld toen die niet kwam.” (Reuter, AP, AFP)