Cruijff leent naam aan trofee Super Cup

AMSTERDAM, 6 AUG. Johan Cruijff heeft zijn naam gegeven aan de jaarlijkse wedstrijd om de Super Cup, het duel tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. De samenwerking tussen de (oud)-coach en de KNVB komt ten goede aan de hulporganisaties De Zonnebloem en SOS kinderdorpen. Beide instellingen delen de netto-opbrengst van de wedstrijd, die geraamd wordt op zo'n half miljoen gulden per jaar. De overeenkomst geldt voor drie jaar.

Cruijff werd gevraagd zijn naam aan het initiatief te geven en de oud-voetballer zegde “vereerd” toe. J. Staatsen, voorzitter van de profsectie van de KNVB: “We wilden als bond iets doen voor chronisch zieken en gehandicapten in de samenleving. Wat is er mooier dan onze beroemdste sportambassadeur daarbij te betrekken?”

Naast elkaar gezeten presenteerden Staatsen en Cruijff gisteren het plan in Amsterdam. Kennelijk is het oud zeer tussen de twee verdwenen. Ruim twee jaar geleden strandde een poging van Staatsen om Cruijff binnen te halen als bondscoach. Het mislukken van de onderhandelingen ging destijds gepaard met lelijke woorden over en weer. Volgens Cruijff moeten beide zaken los van elkaar worden gezien.

De eerste wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal, tussen Ajax en PSV, wordt op 18 augustus gespeeld. Cruijff zal de trofee zelf uitreiken. Voorlopig is het duel om de Super Cup verhuisd van De Kuip naar de Amsterdam Arena.

Of dat de plaats van handeling blijft is nog niet zeker. Door de komst van het nieuwe stadion zal de KNVB binnenkort zijn beleid bepalen over de verdeling van de 'eigen' (Super Cup, beker, interlands) wedstrijden. (ANP)