Coalitie Suriname is vrijwel rond

PARAMARIBO, 6 AUG. De onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie in Suriname hebben vanmorgen vroeg tot een akkoord geleid tussen het Nieuw Front en het Middenblok. Het Nieuw Front vormt de huidige regering, maar verloor bij de parlementsverkiezingen in mei zijn meerderheid.

In de nieuwe regering zal het Middenblok, bestaande uit Democratisch Alternatief '91 (DA'91) en Pendawa Lima, vijf van de zestien ministeries beheren. De samenwerking is nog niet helemaal rond, want één van de Nieuw-Frontpartijen, de KTPI, wil hierover nog overleggen met de achterban.

Het is vooral de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) van Jagernath Lachmon - een van de Nieuw-Frontpartijen - die zware ministeries afstaat, namelijk die van Justitie en Politie en van Openbare Werken. De VHP houdt drie ministersposten. De meeste zetels van het Nieuw Front (vier) in de te vormen regering zijn voor de grootste partij in deze combinatie, de Nationale Partij Suriname van Ronald Venetiaan. De KTPI krijgt twee ministeries. De Surinaamse Partij van de Arbeid, SPA, komt er het beste van alle Nieuw-Frontpartners van af. Ze heeft één zetel in het parlement, wat door opschuiving twee zetels kunnen worden, en krijgt twee ministersposten. (ANP)