Clinton: geen plan voor aanhouding Karadzic

WASHINGTON, 6 AUG. Het Witte Huis heeft berichten, als zouden de Verenigde Staten plannen maken voor de aanhouding van de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, als “verzinsel” afgedaan.

De woordvoerder van president Clinton, Mike McCurry, reageerde gisteren op een bericht in het Britse blad The Sunday Times, als zouden de Amerikanen van plan zijn een commando-eenheid op Karadzic af te sturen die hem in Pale zou moeten oppakken. De voormalige president van de Servische Republiek in Bosnië zou vervolgens moeten worden overgebracht naar Den Haag, waar hij zich voor het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië zou moeten verantwoorden.

Volgens McCurry is het verhaal van het Britse blad “voor zover ik het kan zeggen, een compleet verzinsel”. “We praten gewoonlijk niet over zaken betreffende inlichtingendiensten, maar ik kan u in dit geval verzekeren dat er geen plan is voor een eenzijdige actie met betrekking tot de heer Karadzic of [de Bosnisch-Servische legerleider] de heer Mladic, afgezien van onze vaste overtuiging dat hij aan Den Haag moet worden uitgeleverd.” Volgens McCurry deelt de Britse regering dat standpunt - een verwijzing naar het commentaar dat de Britse minister van Defensie, Michael Portillo, zondag al gaf op het bericht van The Sunday Times. Portillo keurde in die reactie het gemelde ontvoeringsplan af met het argument dat het contraproduktief was en de levens van soldaten van de internationale vredesmacht in Bosnië, IFOR, in gevaar zou brengen.

De Amerikaanse ambtgenoot van Portillo, William Perry, had zich afgelopen vrijdag ook al uitgesproken tegen de aanhouding van Karadzic door middel van een ontvoeringsactie van commando's. “Veel mensen die dat voorstellen begrijpen niet wat erbij komt kijken en welke consequenties het met zich mee zou brengen. Het zou een zeer omvangrijke operatie zijn, die de missie van IFOR dramatisch zou compliceren”, zo zei Perry vrijdag in een vraaggesprek op de Amerikaanse radio. (Reuter)