Brits postmonopolie tijdelijk opgeheven

LONDEN, 6 AUG. De Britse regering heeft het monopolie van de Post op het bezorgen van brieven tijdelijk opgeheven. De maatregel is middernacht ingegaan en geldt voorlopig voor een maand.

Met die opheffing wil de regering 130.000 stakende postbeambten onder druk zetten af te zien van verdere acties. Maar volgens de Communication Workers' Union (CWU), de vakbond van de postbeambten, zorgt de regering alleen maar voor escalatie van het conflict.

Voor de vierde keer in zes weken hoeven de Britten vandaag geen post te verwachten. En voor de komende weken heeft de CWU gisteren vier nieuwe 24-uur-stakingen in het vooruitzicht gesteld. Met die acties protesteert de vakbond tegen ingrijpende wijzigingen van de manier waarop de Post het werk organiseert.

Ian Lang, de minister van handel en industrie, noemde het gisteren “volstrekt onaanvaardbaar dat een groep extremisten (..) het land economisch in gijzeling houdt”.

Hij zei dat hij “geen andere keuze had” dan het 156 jaar oude monopolie op briefbezorging een maand lang op te heffen. Als de staking voortduurt, wordt die opheffing nog eens met drie maanden verlengd.

De laatste keer dat de regering van die sanctie gebruik maakte, was 25 jaar geleden toen twee maanden lang bij de post werd gestaakt.

Alan Johnson, secretaris-generaal van de vakbond, zei dat de regering aanstuurt op een confrontatie. Volgens hem hoopt ze in de aanloop naar de verkiezingen uit die opstelling politieke munt te slaan. Minister Lang had vorige week al aangekondigd dat de regering overweegt de bonden nog verder aan banden te leggen. Aanleiding is een stakingsgolfje bij openbare nuts- en vervoerbedrijven. Morgen ligt de Londense metro weer lam.

Koeriersbedrijven hebben afwachtend gereageerd op het opschorten van het bezorgingsmonopolie. TNT, de grootste particuliere pakjesbezorger van Groot-Brittannië, zei dat ze brievenschrijvers graag een alternatief voor de Post zou willen bieden. Alleen zou het monopolie dan voorgoed moeten worden opgeheven, niet voor een maand.