Bomexplosie in Moskou; Tsjetsjenen zetten aanval in op Grozny

MOSKOU, 6 AUG. Tsjetsjeense rebellen zijn vanmorgen in een grootscheeps offensief de hoofdstad Grozny en de steden Argoen en Goedermes binnengevallen. In Moskou had om 8.50 uur een ontploffing plaats op de plek waar drie minuten later de auto van premier Tsjernomyrdin passeerde.

Een verband tussen het Tsjetsjeense offensief en de ontploffing is nog niet aangetoond. Vanmiddag werd, zonder verdere toelichting, gemeld dat het niet ging om een aanslag. Er raakte niemand gewond. Twee eerdere ontploffingen in Moskou, vorige maand in twee bussen, werden door de Russische autoriteiten veroordeeld als 'terroristische aanslagen' en toegeschreven aan Tsjetsjenen.

Het offensief in Tsjetsjenië, waaraan volgens verschillende meldingen alleen al in Grozny 200 tot 350 strijders deelnemen, is het grootste sinds een vergelijkbare aanval in maart, toen de rebellen korte tijd een groot deel van Grozny wisten te bezetten. Volgens de pro-Russische regering in Tsjetsjenië is de actie bedoeld om een schaduw te werpen over de inauguratie van president Boris Jeltsin, die voor vrijdag op de agenda staat. Jeltsin zelf is overigens volgens zijn persdienst vanmorgen weer aan het werk gegaan in het Kremlin, nadat hij de afgelopen weken heeft doorgebracht in een regeringssanatorium.

Hoewel Jeltsin tijdens zijn verkiezingscampagne vredesonderhandelingen had georganiseerd en de Tsjetsjeense oorlog ten einde had verklaard, is direct na zijn herverkiezing op 3 juli de strijd weer opgelaaid. De rebellen hebben de Russische strijdkrachten ervan beschuldigd willekeurig dorpen vanuit de lucht te bestoken, waarbij grote aantallen burgerslachtoffers zouden vallen. De Russen op hun beurt hebben de rebellen verweten eerdere bestandsafspraken niet na te komen.

Sinds vanmorgen vroeg vechten in Grozny groepen strijders zich een weg naar het centrum van de Tsjetsjeense hoofdstad. De woordvoerder van de rebellen, Movladi Oedoegov, zei dat “een speciale operatie is begonnen om de bezettingsmacht te neutraliseren”. Volgens hem zijn de belangrijkste communicatie- en transportcentra inmiddels in handen van de rebellen gevallen.

Volgens het persbureau Interfax hadden de rebellen tot vanmorgen half elf al vijf Russische helikopters en vier pantservoertuigen uitgeschakeld. Over aantallen slachtoffers is weinig bekend. Van Russische zijde werden elf doden en 50 gewonden gemeld. Een Russische gevechtshelikopter schoot vanochtend raketten af op het centrum van Grozny.

Het was rond het middaguur nog niet duidelijk of de aanvallers erin zouden slagen het gebouw van de pro-Russische regering te bereiken. Het veroveren van dat zwaar bewaakte gebouw zou een grote symbolische overwinning voor de rebellen betekenen.

    • Hans Nijenhuis