Birmese regime verbiedt verkoop van Heineken-bier

ROTTERDAM, 6 AUG. Het Birmese regime heeft de verkoop en import van bier van Heineken en de Deense brouwer Carlsberg verboden. Beide brouwers staakten afgelopen maand hun activiteiten in Birma na druk van actiegroepen en critici van het militaire regime.

De tegenmaatregel werd gisteravond bekendgemaakt op de staatstelevisie. Het verbod om Heineken en Carlsberg te verkopen is een ongewoon directe reactie van de militaire junta op de dreiging van een economische boycot van Birma, waarvan de officiële naam Myanmar luidt. Het militaire regime heeft tot nu toe geringschattend gedaan over een economische boycot van het land.

Heineken zag vorige maand af van een geplande investering van 30 miljoen dollar in de bouw van een brouwerij in Birma. Carlsberg schrapte eerder een soortgelijk project. Heineken besloot tegelijkertijd de export stop te zetten en de Denen volgden dat voorbeeld enkele dagen later. Heineken had in Birma een marktaandeel van 35 à 40 procent.

Het Birmese regime liet gisteren weten dat de twee biermerken onmiddellijk in beslag genomen zullen worden wanneer ze worden aangetroffen in een café of restaurant. “De nationale zaak vergt dat het publiek deze merken laat staan en meewerkt met de overheid”, zo luidde de officiële mededeling van de regering.

Birmese ballingen en Westerse sympathisanten zijn al maandenlang bezig met een lobby die er toe moet leiden dat bedrijven die zaken doen met Birma zich uit dat land terugtrekken. Zij vinden dat de aanwezigheid van buitenlandse bedrijven een steun is voor het regime, dat ondemocratisch is en weinig respect voor de rechten van de mens toont. Een voorstel om handel en investeringen gericht op Birma te verbieden kreeg vorige maand aanzienlijke steun in het Amerikaanse Congres. Maar de regering-Clinton geeft de voorkeur aan mildere sancties.

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft gezegd dat buitenlandse bedrijven moeten afzien van investeringen totdat het regime aanstalten maakt de macht over te dragen aan een gekozen regering. De oppositiepartij, de Nationale Liga voor Democratie, won in 1990 overtuigend de verkiezingen. Maar de junta stond niet toe dat het parlement bij elkaar kwam.

De Birmese militairen grepen in 1962 de macht nadat betogingen voor democratie met veel geweld waren onderdrukt.