'Birmese dissident doodgemarteld'

WASHINGTON, 6 AUG. Een lid van de Birmese Nationale Liga voor Democratie (NLD) van oppositieleidster Aung San Suu Kyi is vorige week overleden nadat hij was gemarteld in de gevangenis. Dat heeft de Nationale Coalitieregering van de Unie van Birma, een Birmese dissidentengroep, in Washington bekendgemaakt.

Het gaat om de 49-jarige advocaat Hla Than, die bij de democratische verkiezingen in 1990 voor de NLD in het parlement werd gekozen. De partij van Aung San Suu Kyi won bij die verkiezingen in totaal 82 procent van de zetels. Het militaire regime weigerde echter de verkiezingsuitslag te erkennen en riep het parlement nooit bijeen. Hla Than werd in 1990 gearresteerd en veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van pogingen tot het vormen van een tegenregering. Eind mei had een ware arrestatiegolf plaats, toen meer dan 200 NLD-leden werden opgepakt. Van hen zit een onbekend aantal nog vast.

In juni stierf een sympathisant van de NLD, James Nichols, onder verdachte omstandigheden in zijn cel. Nichols was consul voor Zwitserland en drie Scandinavische landen, die na zijn dood strafmaatregelen namen tegen Rangoon.

Aung San Suu Kyi had tot vorig jaar juli huisarrest. Op dit momnent is het haar toegestaan bij haar eigen huis politieke bijeenkomsten te houden, maar elders is het de NLD verboden activiteiten te organiseren. Het militaire regime in Birma is sinds 1962 aan de macht. (AP)