België wordt geteisterd door extreme droogte

BRUSSEL, 6 AUG. België wordt geteisterd door extreme droogte. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) spreekt van een van de ergste droogtes in de Belgische geschiedenis.

Sinds juli vorig jaar is er 30 procent minder regen gevallen dan gewoonlijk. Op sommige plaatsen in de Ardennen is de regenval zelfs 40 procent beneden het normale gemiddelde.

De droogte zorgt voor “serieuze problemen”, aldus een KMI-woordvoerder. In de landbouw en in de binnenvaart laten de gevolgen zich voelen. Veetelers moeten hun winterreserves aanspreken omdat er te weinig gras is. Aardappelkwekers vrezen voor een oogst van slechte kwaliteit en graanboeren zijn door het droge weer gedwongen nu al te oogsten, bijna een maand vroeger dan normaal.

In La Roche, in de Ardennen, riepen landbouwers de hulp in van de Civiele Bescherming om hun gewassen te besproeien. Op sommige plaatsen in Wallonië is het drinkwater op en moet de Civiele Bescherming uitrukken met tankwagens water. Door de aanhoudende droogte is de kans op bos- en heidebranden veel groter dan normaal. Gisteren nog woedde in Belgisch Limburg een brand die pas na uren kon worden geblust.

Ook het toerisme wordt door de droogte geraakt. Kajakken op wildwaterrivieren als de Lesse is door de lage waterstand niet meer mogelijk. Ook op de Ourthe gelden vaarbeperkingen. Kajakverhuurders kampen met een drastisch dalende omzet en hebben al werknemers naar huis moeten sturen.

Kampeerterreinen in de buurt van La Roche moesten door de Civiele Bescherming van drinkwater worden voorzien. En de gewoonlijk vochtige Ardense grotten liggen er nu droog bij.

Voor vandaag is in België onweer en neerslag voorspeld, maar de bodem is zo hard dat veel van de regen er zo weer afspoelt. Een KMI-woordvoerder voorspelt dat de komende dagen maatregelen zullen worden genomen om het watergebruik te beperken. Op sommige plaatsen is het al verboden de auto te wassen of de tuin te besproeien.