WAGON

Wagon: No Kinder Room (Hightone 8072)

Countryrock zoals de Flying Burrito Brothers die speelden, beleeft een plotselinge golf van herwaardering. Na The Jayhwaks hielden jonge groepen als Continental Drifters en Son Volt het vuur brandende. De nieuwste aanwinst is Wagon uit St. Louis, een kwintet dat zich voor de verpakking van hun debuutalbum No Kinder Room liet fotograferen als een clubje scheikundeleran op werkweek. Door de intense samenzang van gitarist Ben Davis en bassist Len Small klinkt Wagon als een ruwe versie van The Jayhawks met een voorliefde voor traditionele instrumenten als de pedal steel, dulcimer en fiddle. Violist Chris Peterson was zelfs fiddel-kampioen van de staat Arkansas, voordat hij werd ingelijfd bij een groep die liedjes maakt zoals een kunstschilder huilende zigeunermeisjes schildert. Wagons smartlappen hebben een analytisch, intellectueel karakter. Compassie is het sleutelwoord en in combinatie met de geestdriftig gespeelde muziek is No Kinder Room een tijdloze plaat van een gevoelig buitenbeentje in de stoere Amerikaanse rockwereld.

    • Jan Vollaard