Volleyballers bekronen Spelen met vierde goud

ATLANTA, 5 AUG. De volleybalploeg heeft gisteravond de vierde gouden medaille gewonnen voor Nederland bij de Olympische Spelen in Atlanta. De volleyballers versloegen in de finale Italië in de beslissende vijfde set met 17-15. Drie uur later volgde de sluitingsceremonie van de 23ste Spelen.

Ron Zwerver maakte na tweeënhalf uur spel de twee laatste punten. De twee meter lange Amsterdammer is in de huidige ploeg de enige nog overgebleven speler van tien jaar geleden. Toen sloeg Nederland onder leiding van de Amerikaanse coach Arie Selinger de weg naar de top in.

Met Selinger als coach had Nederland vier jaar geleden in Barcelona olympisch zilver gewonnen. Zijn opvolger Joop Alberda wist de Nederlanders met 'totaalvolleybal' naar de hoogste trede te leiden. “Ik had een droom toen ik in 1992 deze ploeg onder mijn hoede kreeg”, zei Alberda. “Het waren hoog getalenteerde spelers en ik wilde ze een beetje helpen.”

Italië was favoriet voor de titel, maar in de vijfde set groeide bij de Nederlanders het vertrouwen. De zaal zat vol met Oranje-supporters, onder wie veel andere sporters. Voordat de laatste set begon had kroonprins Willem Alexander de gouden medaille van hockeyer Maurits Crucq omhooggehouden. “Zo ziet hij eruit”, hield de kroonprins de volleyballers voor.

Nederland behaalde in Atlanta negentien medailles: vier goud, vijf zilver en tien brons. Dat is een evenaring van het Nederlandse recordtotaal van de Spelen van 1928 in Amsterdam. Van de 241 Nederlandse sporters behaalden er 65 één medaille; vier behaalden twee medailles.

De sporters konden dit keer voor het eerst ook een geldpremie verdienen. Sponsors van het NOC*NSF keren 1.212.440 gulden uit. Mountainbiker Bart Brentjens krijgt 60.000 gulden, de zestien hockeyers hebben 240.000 gulden te verdelen, de twaalf volleyballers 207.840 gulden en de acht roeiers en stuurman 180.000 gulden.

In Atlanta is een recordaantal van 8.610.984 kaartjes verkocht. Er waren elf miljoen kaartjes beschikbaar voor de 26 takken van sport.

De Nederlandse atleet Marko Koers eindigde zaterdag als zevende in de finale van de 1.500 meter. De Algerijn Morceli won het nummer.

Op de marathon won voor het eerst een zwarte Zuidafrikaan een gouden medaille: de 25-jarige Josia Thugwane. De Nederlander Bert van Vlaanderen eindigde als 45ste op acht minuten achterstand.