Utrechters slopen huis van zigeuner

UTRECHT, 5 AUG. Een groepje bewoners van de Utrechtse wijk Pijlsweert heeft de afgelopen dagen een woning aan de Zilvergeldstraat gesloopt omdat het huis was toegewezen aan een zigeuner en zijn vriendin. Volgens een woordvoerder van de politie zouden jongeren met goedkeuring van de volwassenen in de buurt, de woning grotendeels hebben vernield.

Vrijdag zijn buurtbewoners de zijgevel van het leegstaande pand met mokers te lijf gegaan, nadat zij eerder al het interieur hadden vernield. De schade is volgens een woordvoerder van de politie “aanzienlijk”. Een van de buitenmuren is ernstig beschadigd. De storingdienst van het woningbedrijf had het huis vrijdagmiddag op verzoek van de politie al dichtgetimmerd. Buurtbewoners trokken de planken er echter af en vervolgden hun sloopwerkzaamheden.

De gemeente en het Woningbedrijf hebben vandaag in overleg met de bewoners van de wijk beslist dat de man en zijn vriendin een ander huis binnen dezelfde wijk aangeboden zullen krijgen. “De indruk mag niet gewekt worden dat we toegeven aan dit soort acties”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Als het gesloopte huis is opgeknapt, zal het op de normale wijze, via de woonkrant, verhuurd worden. Tijdens de bespreking met de buurtbewoners zei loco-burgemeester Kernkamp dat iedereen recht heeft op een woning.

De buurtbewoners die bij het overleg aanwezig waren, zijn volgens een woordvoerder van de gemeente 'ontdaan' over de sloopactie. Overigens waren ook zij het niet eens met de komst van de zigeuner.

Politiewoordvoerder J. Kramer noemt het onverstandig dat het woningbedrijf niet van te voren met de buurt heeft overlegd over eventuele negatieve reacties op de nieuwe bewoners.