USAir wil af van band met Britten

LONDEN, 5 AUG. USAir wil een einde maken aan de drie jaar oude samenwerking met British Airways. De Britse luchtvaartmaatschappij moet het belang van 24,6 procent in de Amerikaanse onderneming afstoten en haar twee directeuren terugtrekken. Dat heeft USAir aan de Amerikaanse rechter gevraagd.

De stap maakt deel uit van de rechtszaak die USAir vorige week aanspande tegen BA, zo meldt de Financial Times vandaag. BA verklaarde tegenover de Britse zakenkrant dat de maatschappij niet van plan is het belang te verkopen of zijn directeuren terug te roepen.

USAir stapte vorige week naar de rechter omdat de banden die BA aanknoopt met een tweede Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, Americain Airlines, de concurrentiepositie van USAir zouden aantasten. Ook zou de nieuwe verhouding in strijd zijn met het akkoord tussen USAir en BA. BA was vooral verbolgen omdat de maatschappij niet was gewaarschuwd voor de stap van USAir. Belangrijkste managers van beide ondernemingen hielden geregeld vergaderingen over de vraag hoe de banden tussen de British Airways en AA de positie van USAir zouden kunnen versterken. Daarbij heeft BA geen aanwijzingen gekregen dat binnen de voorgestelde verhoudingen problemen waren gerezen. Volgens de Britten gaan de gesprekken met USAir over de voorgenomen samenwerking met AMR gewoon door. Wel gaf BA aan dat sinds de USAir naar de rechter is gestapt geen ontmoeting op topniveau meer heeft plaatsgehad. (ANP)