Twintig jaar geëist tegen financier in Cuba

HAVANA, 5 AUG. De openbare aanklager van Cuba heeft een gevangenisstraf van twintig jaar geëeist tegen de Amerikaanse financier Robert Vesco wegens fraude en andere economische misdaden. Vesco, die sinds 1973 tevergeefs wordt gezocht door de Amerikaanse justitie wegens het oplichten van beleggers, zou investeerders om de tuin hebben geleid om geld te steken in een wondergeneesmiddel, TX geheten. Zijn partner in het project was Don Nixon jr, een neef van de voormalige Amerikaanse president.

De 60-jarige Vesco wordt al ruim twintig jaar gezocht in de Verenigde Staten wegens zwendel met een beleggingfonds waarmee 224 miljoen dollar is gemoeid. Ook zou hij zich met drugshandel hebben ingelaten. In 1973 nam hij de benen en na enkele omzwervingen vestigde hij zich in 1982 op Cuba, waar hij een soort humanitair asiel kreeg. In mei vorig jaar werd hij gevangen gezet.

Aanklager Edelmira Pedris had al voor het proces aangekondigd dat zij twintig jaar cel zou eisen tegen Vesco, die de economische belangen van de staat zou hebben geschaad. Tegenover potentiële buitenlandse investeerders in het TX-project had hij gezegd namens de Cubaanse staat te handelen. Daarmee zou hij ook de reputatie van de farmaceutische industrie op Cuba hebben geschaad. Ook op Cuba zelf zou hij hebben geschermd met het feit dat hij gesteund werd door de overheid.

TX is nog in onderzoeksfase, maar Vesco deed tegenover potentiële geldschieters uit Italië, Colombia, Zwitserland en Groot-Brittannië alsof de produktie al liep. De zakenlieden zouden voor bedragen die uiteenliepen van 150.000 tot 400.000 dollar zijn benadeeld.

De aangeklaagde houdt vol onschuldig te zijn. Volgens zijn advocaat heeft Vesco binnen de wet geopereerd en in goed vertrouwen het geneesmiddel aangeprezen.

Vesco zelf zei in zijn slotverklaring dat hij geen schade wil toebrengen aan Cuba. Cuba heeft hem destijds op humanitaire gronden toegelaten omdat hij ziek was, maar wat Vesco mankeerde is nooit opgehelderd. (Reuter)