Troepen VS in Saoedi-Arabië verhogen waakzaamheid

WASHINGTON, 5 AUG. De Amerikaanse, Britse en Franse militairen in Saoedi-Arabië zijn in hoogste staat van paraatheid gebracht. De Amerikaanse minister van Defensie, Perry, zei zaterdag terroristische aanslagen in de nabije toekomst niet uit te sluiten.

De Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabië zijn de afgelopen zeven maanden tweemaal het slachtoffer geworden van bomaanslagen. Op 13 november vorig jaar werden vijf Amerikanen en twee Indiërs gedood bij een aanslag op een gebouw van de Saoedische nationale garde in Riad. Op 25 juni kwamen negentien soldaten van de Amerikaanse luchtmacht om bij een bomaanslag met een tankauto vol olie op het militaire complex Khobar bij de Saoedische stad Dahran.

Na de aanslag bij Khobar heeft het Amerikaanse leger al een aantal maatregelen genomen om de veiligheid van de militairen te verhogen. Zo werden meer dan 4.000 Amerikaanse militairen onlangs verplaatst naar een afgelegen basis ten zuiden van de Saoedische hoofdstad, Riad. De gezinnen van het militaire personeel zijn inmiddels teruggestuurd naar de Verenigde Staten.

Iran heeft woedend gereageerd op de uitspraken van Perry in een vraaggesprek, vrijdag op de Amerikaanse radio, dat Iran mogelijk achter de bomaanslag bij Dahran zit. Volgens Perry is Iran “zeker de leidende kandidaat voor het internationale terrorisme tegen de Verenigde Staten”. Volgens Iraanse kranten moet Washington met bewijzen komen van de Iraanse betrokkenheid of “anders zijn kop houden”. Vanmorgen schreef een aantal kranten dat de staat van paraatheid van het Iraanse leger verhoogd zou moeten worden en dat Arabische landen een olieboycot tegen de VS zouden moeten afkondigen.

Volgens het Amerikaanse weekblad Time acht de Amerikaanse inlichtingendienst (CIA) het mogelijk dat Iran is betrokken bij de aanslag op het TWA-vliegtuig dat twee weken geleden neerstortte in de Atlantische Oceaan. Het onderzoek naar de aanslag in Dahran zal binnenkort worden afgerond.

Perry zei dat de Verenigde Staten harde vergeldingsmaatregelen zullen nemen tegen elk land waarvan blijkt dat het betrokken was bij de bomaanslag in Dahran. Welke maatregelen dat zijn, wilde hij niet niet loslaten. Naar verwachting tekent de Amerikaanse president, Clinton, vandaag een wet die de VS in staat stelt niet-Amerikaanse bedrijven te straffen die investeren in olie- en gasprojecten in Iran en in Libië. (Reuter)