Sterke opleving op het Damrak is van korte duur

AMSTERDAM, 5 AUG.De Amsterdamse beurs ging vanmorgen enthousiast van start, maar werd geplaagd door onzekerheid. Het AEX-koersgemiddelde bereikte een hoogste stand van 550,84 punten. Omstreeks het middaguur resteerde een zeer bescheiden winst van 1,43 punten op 551,88.

AMSTERDAM Nadat de koersen op de Amsterdamse beurs vroeg op de ochtend snel omhoog schoten toonden handelaren zich al wat sceptisch. “Het is allemaal overdreven”, aldus een handelaar. “In één week 45 punten erbij. En dat alleen op basis van een paar cijfers uit Amerika. Wall Street is al vier dagen vast, dat moet toch een keer ophouden. Dan zijn ze er hier ook als de kippen bij om het in elkaar te trappen.”

Koninklijke Olie was voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de sprong die de AEX aanvankelijk maakte. Het aandeel noteerde maximaal 3,70 gulden hoger op 250,50.

Na de publicatie van teleurstellende kwartaalcijfers waren de aandelen van de oliemaatschappij vorige week teruggevallen. Koninklijke Olie hield de winst niet vast en noteerde omstreeks het middaguur een koers van precies 250 gulden.

Ook banken en verzekeraars begonnen aan een opmars, maar zagen de koerswinst later op de ochtend verdwijnen. ABN Amro won maximaal 1,50 gulden, maar noteerde rond het middaguur overanderd op 92,80. ING steeg aanvankelijk met 70 cent tot 53,40, maar leverde de koerswinst weer geheel in.

Hoogovens en DSM behoorden tot de sterkste stijgers met een winst van respectievelijk 1,40 gulden en 1,10 gulden op 57,40 en 151,10. De Generale Bank schrapte vanmorgen haar verkoopadvies voor aandelen DSM en adviseert beleggers nu het aandeel aan te houden.

KNP BT leverde 30 cent in op 35,90 gulden. ING Barings stelde vanmorgen de winstverwachting over 1996 voor het aandeel naar beneden bij.

Onder de kleine en middelgrote fondsen was de stemming mat. Gucci (luxe-artikelen) trok de aandacht met een koersstijging van 4,50 gulden op 108 gulden. Het AMX-koersgemiddelde van middelgrote beursfondsen verloor vanmorgen 1,91 punten op 814,34 punten. Verantwoordelijk daarvoor waren de koersverliezen van onder meer Randstad, Stork, Hollandse Beton Groep (HBG) en IHC Caland

Randstad verloor 1,70 gulden op 121,80 gulden en Stork een gulden op 49,40 gulden. Het aandeel HBG noteerde een gulden lager op 297 gulden. IHC Caland verloor 40 cent op 81,40 gulden. Het aandeel KBB leverde 90 cent in op 123 gulden.

Het herstel van de dollar, dat zich voor het weekeinde in de Verenigde Staten manifesteerde heeft vanmorgen niet doorgezet. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt in Europa 1,6536 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6575 gulden afgelopen vrijdag. In het Verre Oosten stond de dollar vroeg op de ochtend al onder druk.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio kreeg vandaag steun van de positieve stemming waarin de beurs van New York de afgelopen week heeft afgesloten. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen sloot op 21.077,47 punten, een stijging van 137,06 punten.