Spectaculaire ontsnapping Palestijnen

TEL AVIV, 5 AUG. Het viel de bewakers in de Ashmoret-gevangenis niet op dat twee Palestijnse gevangenen de afgelopen maanden opvallend mager waren geworden. Geen der bewakers had ook maar het geringste vermoeden dat het dieet van de twee tot lange gevangenisstraffen veroordeelde leden van de Islamitische Jihad was afgestemd op een lange vluchttunnel die zij vanuit hun cel naar de vrijheid groeven.

Ook bij inspecties van hun cel viel de bewakers maanden lang niets bijzonders op. Na uren graven, meestal 's nachts, legden de Palestijnen de tegels weer zo vakkundig op het gat in de cel dat zelfs een speciale veiligheidsinspectie niet op het spoor kwam van een van de meest spectaculaire ontsnappingen uit Israels geschiedenis.

Elf meter lang en nog geen veertig centimeter hoog en breed was de tunnel die het tweetal met engelengeduld onder de gevangenis groef. De tunnel liep onder het patrouillepad, onder het niemandsland waar speciaal getrainde honden de wacht houden, en onder de buitenste muur naar een opening van waaruit de twee Palestijnen gisternacht de bijna volle maan konden zien.

Pas bij het ochtendappèl, toen het tweetal niet verscheen, werd groot alarm geslagen. De bewakers vonden tot hun verbijstering het gat in de cel waar deze keer geen tegels over waren gelegd. De Palestijnse 'mollen' hebben tijdens hun noeste arbeid tegen de zes ton aarde verplaatst. De gevangenisautoriteiten hebben nog geen antwoord gegeven of willen geven waar die enorme hoeveelheid aarde is gebleven. Groeven de Palestijnen een andere gang naar een holte nabij de riolering om de aarde weg te werken ? De twee gebruikten gereedschap dat werd ontvreemd tijdens werkzaamheden die ze in de gevangenis moesten verrichten.

Alle vragen rond deze geslaagde vluchtpoging, waarvoor de Israeliërs ondanks alles toch wel respect hebben, zijn nog niet opgelost. De nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid, Avigdor Kahalani, laat deze blunder van het gevangenispersoneel niet over zijn kant gaan. Acht bewakers zijn voorlopig van hun functie ontheven.