SNÉTBERGER

Ferenc Snétberger: The Budapest Concert (Enja Tip Toe 888 823 2.) Distr. Choice.

Van alle instrumentalisten zijn de gitaristen ongetwijfeld de vrijste vogels, mits ze het afkunnen zonder elektriek. De Hongaarse gitarist Ferenc Snétberger (39) die vorig jaar debuteerde met een kwartet cd kan het akoestisch ook in zijn eentje zo blijkt uit The Budapest Concert dat eind vorig jaar werd opgenomen. Snétberger is duidelijk klassiek geschoold maar verwerkt in zijn spel elementen uit vele andere tradities en doet dat met zoveel schwung en zwier dat je zin krijgt in je eentje een dansje te maken. De vlag dekt daarbij telkens de lading: in 'Springtime in Winter' zit een grappig figuurtje dat duidelijk maakt dat er inderdaad iets niet klopt en 'Variation' is een bewerking van een romantisch stukje van Django Reinhardt. Elementen van Spaanse flamenco, Indiase raga, de bossa en de blues, Snétberger gebruikt ze zoals een meesterkok kruiden: je proeft ze allemaal op je tong maar er is er is geen enkele smaak die overheerst. Verre te verkiezen dus boven goelasj uit blik.

    • Frans van Leeuwen