SAMMY

Sammy. Tales Of Neck Glory (Fire cd 58)

De Newyorkse groep Sammy heeft helaas nog nooit in Nederland opgetreden, want drummer Corn heeft last van vliegangst. De carrière van Sammy is mede daardoor nog niet erg op gang gekomen. Misschien dat de nieuwe cd Tales Of Great Neck Glory daar verandering in kan brengen. Want voor deze tweede cd hebben zanger/gitarist Jesse Hartman en gitarist Luke Wood de 'lo-fi'-aanpak van hun debuut opgegeven, en een voller en feller geluid gecreëerd. Een grote gelijkenis met de groep Pavement is daardoor verholpen, al is de nonchalante toon van zingen gehandhaafd. Jesse Hartman heeft hetzelfde 'Long Island-accent' als Lou Reed, wat wil zeggen dat hij vaak meer spreekt dan zingt.

Deze onderuitgezakte voordracht wordt gecompenseerd door wel degelijk sprekende en geagiteerde gitaren. Sammy zoekt het niet meer in gruizigheid maar in doeltreffende volle klanken. Ze kunnen weliswaar atonaal zijn, maar worden toch zelfbewust solerend gebracht. Soms klinken ze gemeen snijdend, en dan weer in koesterend samenspel met elkaar.

Sammy heeft met deze cd een mooi uitgebalanceerde plaat gemaakt: met tederheid gepaard aan onrust, wrevel aan vervoering, en ingetogenheid aan pesterigheid. Tales Of Neck Glory kiest uitersten op een voorzichtige manier.