Plan voor inzet van commando's; 'VS willen Karadzic laten ontvoeren'

LONDEN, 5 AUG. De Verenigde Staten hebben plannen opgesteld voor de arrestatie van de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic door middel van een commando-actie. Dat heeft The Sunday Times gisteren gemeld. De Britse regering is echter tegen het plan.

Volgens het Britse blad, dat zich baseert op bronnen binnen de Amerikaanse en de Britse inlichtingendienst, zou Karadzic op bevel van president Clinton van de VS in een actie van speciale commando's in Pale moeten worden opgepakt, waarna hij zou worden overgebracht naar Den Haag, de zetel van het VN-trribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië. Karadzic is door het tribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden. De Amerikaanse plannen zouden zich al in een vergevorderd stadium bevinden. Een deel van de benodigde apparatuur en geheime agenten zouden zich al in Pale bevinden.

Volgens The Sunday Times is de Britse regering tegen het plan om Karadzic op te pakken, omdat ze vergaande consequenties vreest voor de veiligheid van de Britse troepen in Bosnië en omdat ze vreest dat de Serviërs de oorlog zouden kunnen hervatten. Londen heeft de Amerikanen elke hulp van de kant van zijn eigen commando's, de SpeciaL Air Service (SAS), geweigerd.

De Britse minister van Defensie, Michael Portillo, zei gisteren te twijfelen aan de wijsheid van het gemelde plan. “We vinden dat Karadzic voor de rechter moet worden gebracht, maar onze onmiddellijke prioriteit is de stabiliteit in Bosnië-Herzegovina en het houden van democratische verkiezingen, volgende maand. Het oppakken van Karadzic in dit stadium zou contraproduktief kunnen zijn, al kan die inschatting elk moment veranderen”, aldus Portillo. Hij voegde daaraan toe dat voor het houden van verkiezingen “de goede wil” van de Bosnische Serviërs nodig is.

The Sunday Times schreef dat de Amerikanen voor het plan commando's van de Delta Force - het Amerikaanse equivalent van de SAS - willen gebruiken. Ze zouden met gevechtshelikopters naar Pale moeten worden overgebracht, de lijfwachten van Karadzic moeten overmeesteren en met de Bosnisch-Servische leider moeten terugvliegen. Overigens, zo schreef het blad, vinden officieren van de Britse geheime dienst dat de informatie over Karadzic' verblijfplaats niet nauwkeurig genoeg is om een dergelijke ontvoeringspoging te rechtvaardigen. Karadzic wordt overigens beschermd door een legertje van tweeduizend man. (Reuter, AP)