Overwinning tijdrit troostprijs Indurain

ROTTERDAM, 5 AUG. Miguel Indurain heeft zaterdag de individuele tijdrit voor profwielrenners gewonnen in Atlanta. Hij versloeg zijn landgenoot Abraham Olano met twaalf seconden. Chris Boardman won de bronzen medaille. De Engelsman had een halve minuut achterstand op Indurain, die voor de veertigste maal in zijn wielerloopbaan een race tegen de klok op zijn naam schreef.

Voor de 32-jarige Spanjaard is de gouden medaille een troostprijs nadat hij vorige maand werd onttroond als winnaar van de Ronde van Frankrijk. “Voor mij is dit geen revanche op mijn slechte rijden in de Tour. Die moet volgend jaar komen. De Tour was gewoon een slecht moment in mijn loopbaan. Niets meer.”

Indurain gaf zaterdag toe dat hij door de eerdere teleurstelling uiterst gemotiveerd was voor de Spelen. Hij trainde dagelijks vijf uur voor Atlanta. “Voor mij heeft deze titel dezelfde waarde als het wereldkampioenschap van vorig jaar. Het WK heeft in wielerkringen meer aanzien, terwijl voor de rest van de wereld de Olympische Spelen meer betekenen. Toch zou ik deze medaille graag inruilen voor de zesde Tourzege. De Tour is nu eenmaal historisch.”

In Frankrijk moest Indurain vorige maand in de slottijdrit zijn meerdere erkennen in Jan Ullrich. In Atlanta wist Indurain zich gesterkt door de afwezigheid van de jonge Duitser, die door de meeste insiders als de sterkste tijdrijder van dit moment wordt beschouwd. De 22-jarige Ullrich wordt gespaard voor het komend seizoen.

Indurain had halverwege de race van ruim 52 kilometer nog een kleine achterstand op de Brit Chris Boardman. De marge van drie seconden werd in het tweede deel omgebogen in een ruime voorsprong. Boardman, net als Indurain voormalig houder van het werelduurrecord, verklaarde zijn verslapping in het tweede deel door zijn gebrekkige voorbereiding. “De Tour had bij mij de eerste prioriteit. Tien dagen blijken dan wel voldoende om te herstellen, maar niet om je ook nog eens voor te bereiden.”

De twee Nederlandse deelnemers Erik Breukink en Erik Dekker hadden net als Boardman moeite om hun tempo vast te houden op het heuvelachtige parkoers. Dekker reed zijn race in de regen en beschouwde zijn elfde plaats als succesvol. Breukink kwam niet in het gewenste ritme. De voormalige tijdritspecialist treurde niet om zijn zwakke zeventiende plaats. “Als sportman was het mooi om hier te zijn”, sprak de renner die onlangs voor de tweede keer vader is geworden en zich in de nadagen van zijn sportloopbaan bevindt.