Megawati verschijnt niet zelf op verhoor

JAKARTA, 5 AUG. De Indonesische oppositieleidster Megawati Soekarnoputri Kiemas is vanmorgen niet verschenen op het politiebureau voor verhoor over de rellen van vorig weekeinde op het hoofdkwartier van haar partij in Jakarta. In plaats daarvan heeft zij drie advocaten gestuurd.

Op aanraden van haar advocaten heeft Megawati besloten geen gehoor te geven aan de dagvaarding. Volgens haar juridische raadgevers bevat de oproep voor het verhoor vormfouten. De advocaten vinden het onjuist dat zij is gedaagd als parlementslid en niet als hoofd van de Democratische Partij van Indonesië (PDI). De dagvaarding werd niet begeleid door een kopie van de brief van president Soeharto, waarin hij de parlementaire onschendbaarheid van Megawati opheft en toestemming geeft voor verhoor. Daarnaast staat niet in de dagvaarding of Megawati wordt opgeroepen als getuige of als verdachte.

Megawati zou bang zijn op het bureau onmiddelijk te worden gearresteerd. Nu haar parlementaire onschendbaarheid door de president is opgeheven, kan zij worden vervolgd. Op grond van de zogeheten Wet op de Bestrijding van Staatsondermijnende Activiteiten kan een verdachte een jaar lang zonder vorm van proces worden vastgehouden en ter dood worden veroordeeld. Vrijdag stelde het openbaar ministerie Muchtar Pakpahan, de voorzitter van de niet-erkende vakbond SBSI die dinsdagavond werd opgepakt, in staat van beschuldiging krachtens deze uit 1963 daterende wet.

President Soeharto gaf de procureur-generaal van Indonesië vorige week toestemming om Megawati en vijf andere parlementsleden van de PDI aan een gerechtelijk verhoor te onderwerpen. De procureur wilde de zes horen in verband met de onlusten in Jakarta van vorig weekeinde, de ernstigste die Indonesië in ruim twintig jaar heeft gekend. Hij wil uitzoeken welke rol Megawati speelde in een forum over de vrijheid van meningsuiting dat vorige week zaterdag werd gehouden voor het hoofdkwartier van de PDI. Zij zou daarbij sprekers het woord hebben gegeven om kritiek uit te oefenen op president Soeharto. Op grond daarvan zou zij verdacht worden van het verspreiden van haat jegens president Soeharto, de regering en andere autoriteiten. De rellen van vorige week zaterdag (27 juli) braken uit nadat de oproerpolitie aanhangers van Megawati met geweld uit het partijhoofdkwartier had gezet. Veel leden van Megawati's partij zijn woedend omdat zij op een voor hen onconstitutionele op een congres van de PDI werd afgezet als voorzitster van die partij. Volgens de getrouwen van Megawati had de afzetting plaats op instigatie van de Indonesische autoriteiten.

Bij de ontruiming en bij charges van leger en politie tegen protesterende Megawati-aanhangers vielen vorige weekeinde ten minste vier doden, raakten velen tientallen gewond en werden ruim tweehonderd arrestaties verricht. Volgens de regering waren de rellen georganiseerd door linkse tegenstanders van het bewind van president Soeharto. (AP, Reuter)