Honderden doden in Sri Lanka na gevechten

NEW DELHI, 5 AUG. Bij hevige gevechten in het noorden van Sri Lanka tussen het regeringsleger en de separatistische Tamil Tijgers zijn de afgelopen dagen opnieuw honderden doden gevallen.

Regeringswoordvoerders meldden dat bij de strijd om de plaats Kilinochchi, de laatste tijd een bolwerk van de guerrillastrijders, 203 Tamil Tijgers waren gedood. De verliezen aan regeringszijde zouden slechts vijftien militairen hebben bedragen. Volgens een zegsman van de regering lagen er nog steeds veel lijken van gesneuvelde Tijgers in de rijstvelden ten noorden van Kilinochchi. In een verklaring van hun kantoor in Londen stelden de Tijgers echter dat de regering zeker honderd manschappen en vijf tanks had verloren. Vliegtuigen van de regering zouden ook bombardementen hebben uitgevoerd.

De Sri-Lankese autoriteiten bereiden zich intussen voor op een nieuwe stroom vluchtelingen, omdat zo'n 200.000 burgers uit Kilinochchi en omgeving op drift zijn geraakt door de recente gevechten. De meesten zullen worden ondergebracht in scholen en andere openbare gebouwen in het zuidelijker gelegen Vavuniya.

Vorige maand voerden de Tijgers, die de laatste maanden het schiereiland Jaffna op moesten geven, een grote aanval uit op een basis van het Sri-Lankese leger in Mullaitivu, waarbij vele honderden militairen om het leven kwamen.