Groen licht voor curatoren Barings

ROTTERDAM, 5 AUG. De bewindvoerders van de boedel van de Britse zakenbank Barings mogen doorgaan met hun pogingen schade van het bankroet te verhalen op twee grote accountantskantoren die de boeken controleerden van Barings in Singapore. Dat heeft een rechtbank in Londen bepaald.

De Nederlandse bank en verzekeraar ING, die Barings vorig jaar voor een symbolisch bedrag van een pond overnam, is niet rechtstreeks betrokken bij de procedures tot een schadeclaim door de bewindvoerders. De bewindvoerders van Barings zijn in de slag met de accountantskantoren Coopers & Lybrand en Deloitte & Touche. In Singapore zetelde handelaar Nick Leeson die, met zijn roekeloze en frauduleuze transacties in termijncontracten op de index van de Japanse aandelenbeurs, de elitebank Barings naar de ondergang hielp.

Een Britse rechter heeft nu bepaald dat de bewindvoerders van Barings in Londen gerechtigd zijn de Singaporese accountants van de twee kantoren in Groot-Brittannië ter verantwoording te roepen. De bewindvoerders verwijten Coopers & Lybrand en Deloitte & Touche onachtzaamheid bij de controle van Barings Futures in Singapore, waar Leeson jaren achtereen op grote schaal fraude kon plegen.

De bewindvoerders eisen een schadevergoeding van 41 miljard Singaporese dollar (bijna 1,2 miljard gulden) van zowel Coopers & Lybrand als Deloitte & Touche. De twee accountantskantoren hadden hiertegen ingebracht dat de Britse justitie niet bevoegd is in deze zaak, omdat de vermeende nalatigheid in Singapore heeft plaatsgehad.

De Britse rechter verwierp die argumentatie. Een van de redenen is het feit dat bijna alle belangrijke getuigen in Londen wonen. De uitspraak heeft tot gevolg dat voormalige Barings-directeuren voor de rechtbank een getuigenverklaring moeten afleggen.

Eerder besloten de Singaporese autoriteiten hun onderzoek naar strafrechtelijke vervolging van twee voormalige directeuren van Barings, superieuren van Leeson in Singapore en Londen, stop te zetten. Ze vonden 'onvoldoende redenen' voor een strafzaak.