Frankrijk houdt macht in Thomson

PARIJS, 5 AUG. Frankrijk gaat het elektronica- en defensie-conglomeraat Thomson ondershands privatiseren. De Franse overheid houdt een 'gouden aandeel' om haar defensiebelangen te kunnen bewaken. Het is de bedoeling dat het verliesmakende staatsbedrijf in de loop van de herfst in particuliere handen overgaat.

De Franse regering zou Thomson het liefst in zijn geheel van de hand doen, maar is de laatste weken tot de conclusie gekomen dat een opsplitsing niet uitgesloten kan worden. De tegenvallende resultaten van Philips en andere grote ondernemingen in de consumentenelektronica hebben Parijs ervan doordrongen dat het stellen van te veel eisen de verkoop in zijn geheel in gevaar kan brengen.

Thomson Multimedia, de consumenten-poot van het concern, maakte in 1995 één miljard francs (330 miljoen gulden) verlies, en heeft een schuldenlast van 14 miljard francs. Volgens de twee grootste kanshebbers voor de overname, Alcatel en de Lagardère Groupe (Matra Hachette en andere bedrijven in de defensie- en uitgeversbranche), is een aanzienlijke kapitaal-injectie voor Thomson onvermijdelijk.

De Franse overheid onthoudt zich in dit stadium ervan enige voorkeur te uiten voor een koper. Bekend is dat Lagardère het bedrijf zal opsplitsen: het heeft alleen emplooi voor de defensie- en chipsbelangen (58 procent van Thomson-CSF, waarbij Hollandse Signaal hoort) en 20 procent van de grote chipfabrikant SGS-Thomson. De consumentenelektronica zou Lagardère overdoen aan het Koreaanse Daewoo, dat 5 miljard francs zou willen investeren en met overheidssteun 5000 banen scheppen.

Wat de bedoelingen van Alcatel zijn is minder duidelijk, al heeft dit telefonie-, elektronica- en constructiebedrijf altijd gezegd Thomson in zijn geheel te willen samensmelten met de eigen activiteiten. Alcatel is, na de corruptieschandalen en het gedwongen aftreden van de vorige president-directeur, Suard, met een complete reorganisatie bezig. Onder aanvoering van de van Total overgekomen Serge Tschuruk wordt Alcatel op meer commerciële leest geschoeid en op grotere afstand gebracht van de in Frankrijk van oudsher grote staatsinvloed. Tschuruk onderstreept de vele overlappingen tussen de concerns. Dat zou kunnen botsen met de wensen van de regering tot behoud van de controle op bedrijfsactiviteiten en instandhouding van werkgelegenheid.

    • Marc Chavannes