Doek valt voor de Phantom

SCHEVENINGEN, 5 AUG. Na drie jaar en 1094 voorstellingen is de Nederlandse versie van de musical The Phantom of the Opera gisteravond in het Circustheater in Scheveningen voor de laatste keer gespeeld. De produktie trok in totaal ruim 1,8 miljoen bezoekers. “Dat is twaalf procent van de Nederlandse bevolking en twee keer zoveel als de laatste James Bond,” aldus producent Joop van den Ende.

The Phantom of the Opera van componist Andrew Lloyd Webber heeft alle Nederlandse musical-records verbroken. De show, die een investering van ruim 7 miljoen gulden vergde, ging op 15 augustus 1993 in première en was de eerste in Nederland volgens de in Londen en op Broadway gebruikelijke open end-programmering: in één theater net zo lang blijven staan tot er geen publiek meer komt. Om quitte te spelen, moest de produktie het ongeveer anderhalf jaar volhouden. De laatste anderhalf jaar is dus winst gemaakt.

Overigens bleef het publiek onverminderd op de melodramatische musical afkomen. Toen dit voorjaar de datum van de laatste voorstelling bekend werd, moesten zelfs nog extra matinees worden ingelast om aan de vraag naar kaarten te voldoen. Dat er nu niettemin een eind aan is gemaakt, heeft te maken met de verplichtingen die Van den Ende is aangegaan voor de volgende produktie in het Circustheater: de mega-musical Miss Saigon van Claude-Michel Schönberg en Alain Boublil, de makers van Les Misérables. Bovendien wilde hij voorstelling èn publiek op peil houden; The Phantom mocht 'geen kermisattractie' worden. Bij de Engelse rechthebbenden van de show wekte het besluit te stoppen echter enige verbazing; daar is men er immers aan gewend een produktie door te spelen tot de laatste cent eraan is verdiend.

In ruim de helft van de voorstellingen is de hoofdrol vertolkt door Henk Poort. De tweede man, Ben Cramer, speelde er circa 440 en de derde, Hans Peter Janssens, kwam tot 177. De drie hoofdrolspelers werkten volgens een vast schema, dat echter voor de buitenwereld een geheim moest blijven om te voorkomen dat het publiek slechts op één van hen zou afkomen.

Miss Saigon, met Willem Nijholt in de rol van ceremoniemeester, gaat op 24 november in première. In de tussentijd moet de toneeltoren van het Circustheater worden vergroot, om ruimte te bieden voor de suggestie dat in één van de scènes een helikopter op het toneel landt. Voor de eerste acht maanden zijn de kaartjes al goeddeels verkocht; voorlopig rekent Van den Ende erop dat de show een jaar kan blijven staan. Ook hier bestaat echter de mogelijkheid langer door te spelen.

Het landelijke musicalrecord stond jarenlang op naam van My fair lady, de produktie met Wim Sonneveld, die begin jaren zestig 702 keer is gespeeld.

    • Henk van Gelder