DIE ZEIT

Over drie dagen verschijnt in Duitsland bij Siedler Verlag het boek Hitlers willige Vollstrecker, de Duitse vertaling van het ruchtmakende boek van Daniel Goldhagen over de holocaust. Na een groot aantal kritische beschouwingen in Die Zeit boek schrijft Goldhagen nu een repliek waar het Duitse weekblad een heel katern voor inruimt. Das Versagen der Kritiker - het falen van de critici staat er boven.

Goldhagen herhaalt nog eens zijn centrale stellingen: dat de uitvoerders van de holocaust gewone Duitsers waren, uit alle sociale lagen afkomstig en als zodanig een representatieve doorsnede van de bevolking, dat het niet om een klein groepje ging maar om tenminste honderdduizend, en dat deze mensen zich als gewillige, ja zelfs ijverige beulen ontpopten.

Zijn critici, meent Goldhagen, hebben het bij het verkeerde eind als ze hem verwijten weinig zelf onderzoek gedaan te hebben en dus niets nieuws te presenteren en als ze hem ervan betichten een monocausale verklaring voor de holocaust te geven. Ook ontkent Goldhagen dat hij de Duitsers een collectieve schuld wilde aanwrijven.