Breuk in beoogde regeringspartij VHP in Suriname

PARAMARIBO, 5 AUG. In de hindoestaanse Verenigde Hervormings Partij die deel uitmaakt van de beoogde Surinaamse regeringscoalitie is een splitsing opgetreden. Enkele parlementariërs van de VHP kozen dit weekeinde onverwachts voor samenwerking met de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse.

De scheuring in de VHP heeft, na de branden in Paramaribo van vorige week en de geruchten over een mogelijke aanslag op president Venetiaan, de spanning rond de verkiezing van een nieuwe president en vice-president, later deze week, doen oplopen. De splitsing kwam aan het licht bij de indiening van kandidatenlijsten voor de verkiezing. Vijf van de negen VHP-parlementariërs verwierpen de voordracht van hun eigen bestuurskandidaat, Harold Ramdhani. Samen met acht parlementariërs van de NDP droegen ze voorzitter Pretaap Radhakishun van de VHP-adviesraad voor als kandidaat-vice-president. Twee VHP'ers ondertekenden bovendien de NDP-voordracht van Jules Wijdenbosch voor het presidentschap. Hij zal in het strijdperk treden tegen de huidige president, Ronald Venetiaan, kandidaat van de creoolse NPS.

De vijf dissidente VHP'ers willen nog niet zeggen of zij een eigen fractie zullen vormen. Zij zien zichzelf als vertegenwoordigers van de ware VHP en met vijf van de negen VHP'ers in het parlement als vertegenwoordigers van de meerderheid. Ze verwachten in de partij grote bijval te krijgen.

Hun kandidaat Radhakishun was premier tijdens de militaire periode in Suriname in de jaren tachtig, tot hij werd afgezet door de toenmalige legerleider Bouterse. Wijdenbosch verloor eerder deze maand de strijd om het voorzitterschap van het parlement van VHP-voorzitter Jaggernath Lachmon.

Binnen de VHP smeult al langere tijd, met name onder gefortuneerde zakenmannen die een grotere rol willen spelen in de politiek, ongenoegen over het autocratische optreden van de partijtop en de moeizame samenwerking met de creoolse NPS van Venetiaan. Venetiaan werd vorig jaar door Radhakishun beschuldigd van 'racistisch' optreden.

Woensdag houdt het parlement de eerste ronde van de verkiezing van de hoogste regeringsautoriteiten in de Hervormde Kerk in Paramaribo. De parlementariërs komen daar noodgedwongen bijeen na de verwoesting van het parlementsgebouw aan de Gravenstraat bij een brand afgelopen donderdag.

De VHP maakt met de NPS deel uit van het Nieuw Front (NF), dat sinds de verkiezingen van 23 mei onderhandelt over een nieuwe coalitie met het zogenaamde 'Middenblok', een verbond van twee oppositiepartijen die bij de verkiezingen winst hebben geboekt.

Geen der partijen in de Assemblee beschikt over de tweederde meerderheid die nodig is voor de verkiezing van de president en vice-president door het parlement. In zo'n geval gaat de verkiezing over naar de Verenigde Volksvergadering, die bestaat uit alle ruim 760 gekozen volksvertegenwoordigers.